Har gått «all in»

FRAMSNAKKING: I år har jeg lest alle bøkene til Øystein Wiik, forteller Pitch-forlagssjef Wenche Haugsand.

– Jeg får litt sånn Eurovision Song Contest-følelse når BOK365 spør hvilken bok som bør trekkes frem! Uansett hva jeg svarer, vil det være minst like mange som er uenige med meg – som enige med meg, sier Wenche Haugsand, forlagssjef i Pitch.

Hun er årets nest siste framsnakker, og skal besvare BOK365s førjulsoppgave om A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

– Byr på seg selv

Fra egne forlagshyller sverger hun til humoren:

– Jeg hopper ut i det og sier at jeg skulle ønske enda flere hadde fått øyene opp for humoren og vidden til Tuva Jorfald. Hennes Møkkamor er kostelig lesning! Hun slår et slag for det moderne familielivet med dine, mine og våre barn – og hun byr virkelig på seg selv i et vell av gøyale opplevelser og historier. Hun sier slapp av! Alt trenger ikke være helt perfekt i en hektisk hverdag. Anbefales på det sterkeste til folk både med og uten barn. Min kollega Stian Hjelvin Andersen har ikke barn, men lo likevel vanvittig mye da han arbeidet med boken.

FAVORITT: Øystein Wiik.

Overraskende miljøer

Når Wenche Haugsand skal velge en bok fra andres hyller, går ferden til Aschehoug:

– Så skal jeg endelig få lov til å si noe pent om Øystein Wiik – igjen! Jeg er veldig glad i krim og leser mye av det norske. I år har jeg lest alle bøkene til Øystein Wiik. Jeg likte det allerede fra jeg begynte med Dødelig applaus (2010). Det er kanskje noen av de sju bøkene jeg har lest som er bedre enn de andre, men alt i alt liker jeg både hovedpersonen, universet og måten Wiik løser oppgavene på. Det er noe veldig forfriskende over både karaktergalleriet og miljøene han velger seg. Anbefales for alle som liker krim med god driv – i overraskende miljøer – gjerne fra kunst- og kulturmiljøer.