Med fokus på kunst og kultur

Messel Forlag har gitt ut kunstbøker og klassikere i 23 år. Det skal det fortsette med. I hvert fall en stund til.

Det er en tøff bransje og et stadig tøffere marked. Men Anne-Grethe Messel holder stand. Siden starten i 1991 har enkvinneforlaget gitt ut bøker med fokus på kunst og kultur.

 

– Da jeg begynte var det nettopp dette jeg brant for. Kunst, kultur og eldre skjønnlitteratur, sier Anne-Grethe Messel til BOK365.

Jane Austen, søstrene Brontë, Emile Zola, Colette … Alle har kommet i ny tapning på Messel Forlag. Og fremdeles er det kunst og kultur. Men mer og mer oppdragsbøker.

– Ja, sånn er det, sier forleggeren. – Vi har laget bøker sammen med både Aulestad og Maihaugen. Og nå også Bogstad. Det er helt bevisst at vi søker å finne finansiering før vi går i gang med produksjonen.

 

Bjørnson og Tu Fu

Og så er det litt con amore av og til. – Som denne, sier hun og viser frem tegneserieboken Bjørnson møter Tu Fu.

bjørnson– Det er et tenkt møte mellom vår egen store dikter Bjørnstjerne Bjørnson og den kinesiske poeten Tu Fu fra 700–tallet. Tu Fu synes det er litt kaldt i Norge og Bjørnson inviterer ham inn på Aulestad. Der sitter de og prater hele natten, og med sitater fra de to poetenes dikting springer dialogen frem.

Mannen bak er den 23 år gamle tegneserieskaperen Tarjej Østrem Svalastog, og det er blitt en veldig spesiell bok – og ganske typisk for Messel.

Over jul kan vi glede oss til et verk om Romas broer også.

– Det skal etter planen bli en vandring langs Tiberen, som også blir en vandring gjennom historien. Jeg hadde håpet å få den ferdig før jul, men vi må nok vente til neste år, sier Anne-Grethe Messel.

 

Fangen på Bogstad

Årets storsatsing er imidlertid Fangen på Bogstad av Madeleine von Essen, Bård Frydenlund og Else Espeland. Den bygger på en nyoppdaget samling dagbøker, brev og malerier etter en svensk krigsfange som viser nye sider av hendelsene i Norge i årene frem mot 1814.

fangenBoken, som er laget i samarbeid med Bogstad Gård, forteller historien til den 17 år gamle svenske greven og fenriken Gustaf Lewenhaupt, som ble tatt som krigsfange i 1808, under krigen mellom Danmark-Norge og Sverige. Som adelsmann ble han behandlet deretter og sendt til Bogstad Gård. Til tross for statusen som krigsfange levde han mer som en gjest hos godseier Peder Anker og hans familie. Han ble tatt med rundt til venner og forretningsforbindelser, han skrev dagbok og brev om alt han opplevde og han tegnet vakre, og hittil ukjente, bilder av stedene han besøkte.

 

Avgjørende tid i norsk og europeisk historie

Madeleine von Essen har tatt for seg materialet etter Gustaf Lewenhaupt og presenterer hans liv i Norge mellom 1808 og 1810, og forteller også om hvordan det gikk med ham senere. Historiker Bård Frydenlund setter det i sammenheng med det som skjedde i Europa opp mot skjebneåret 1814.

Else Espelands faktabeskrivelser av personer og miljøer fra samtiden utfyller bildet av denne avgjørende tiden i Norges historie.

 

FrankofiliDSC01260

Om fremtiden vet Anne-Grethe Messel lite, men det er kanskje en liten nedtrapping å spore i bedriften. De siste årene har forlaget i hovedsak konsentrert seg om å utgi illustrerte fagbøker om billedkunst, kultur og historie, mat og drikke samt bøker for hus, hjem og hage.

Noen av disse er egenutviklede titler, mens andre er både oversatte. Særlig fra Messels favorittland Frankrike.

I år gjør hun også det redaksjonelle arbeidet for en kokebok, som ikke kommer på Messel Forlag, men på Gyldendal. – Det er et eksperiment. Kanskje blir det mer av det også. I hvert fall blir det nok mer og mer oppdragsbøker, sier Anne- Grethe Messel.