–Tradisjon av refsere

– Peter Handke går inn i en østerriksk tradisjon av refsere, sier Eirik Bøe i Pelikanen forlag.

Eirik Bø i Pelikanen forlag mener tildelingen av Ibsenprisen 2014 til Peter Handke er riktig, men ikke uproblematisk.

 

– Debatten rundt tildelingen av den internasjonale Ibsen-prisen demonstrerer at det ikke er en uproblematisk tildeling. Men det er en riktig tildeling – og en interessant debatt, sier Eirik Bø i et intervju som står på trykk i Stavanger Aftenblad i dag.

 

Steile fronter

Frontene i diskusjonen har vært steile siden østerrikske Peter Handke kom til Norge for å motta den internasjonale Ibsen-prisen 2014 sist uke.

Bø er daglig leder i Pelikanen Forlag som ble stiftet i 2010 av blant andre brødrene Karl Ove og Yngve Knausgård og Asbjørnsen Jensen. Siden har forlaget fått en stadig høyere stjerne som formidler av et kresent utvalg oversatt skjønnlitteratur av høy kvalitet.

 

Ingen kioskvelter

I fjor utga Pelikanen Det store fallet fra 2011, som er den første nye oversettelsen av Handke til norsk siden 1996. Gyldendal ga fra 1970- til 90-tallet ut et titalls av Handkes verker.

Bø forteller Stavanger Aftenblad at han nylig så en stor stabel med Handke-bøker på Gardermoen. På spørsmål om de siste dagenes debatt har ført til at forlaget merker økt interesse for boka, svarer han:

– Ja – men det ville være å ta i å kalle dette en kioskvelter. Du tjener ikke penger på å gi ut Peter Handke på norsk – samme hvor mye debatt det blir.

 

– Tradisjon av østerrikske refsere

Bø sier at Pelikanen først holdt seg utenfor debatten, men valgte å delta på prinsipielt grunnlag etter William Nygaards uttalelse om at Handke beveger seg langt utenfor ytringsfrihetens grenser – som Nygaard senere beklaget. Bø etterlyser selv at man ser Handke i den litterære konteksten han står i.

– Handke går inn i en tradisjon av offentlige, østerrikske refsere. Han har ikke gått inn i noen diplomatrolle, men valgt en helt legitim kunstnerrolle der han inntar kontrære standpunkt – selv om det, målt etter diplomatiets mål og regler, til tider både er usaklig, uelegant og ikke ser særlig smart ut, sier han.

 

(Foto: Serge Picard / Pelikanen forlag)