Shirley er helt ålreit

Harry Hole-prisen til hele Bodøs Shirley Bottolfsen

Harry Hole-stiftelsen har i dag utnevnt Shirley Bottolfsen til årets ”ålreite dame” for hennes arbeid i Bodø og i utlandet.

 

Dette skriver Harry Hole-stiftelsen om årets ålreite:

Shirley Botolfsen er en ildsjel og velgjører og har i over 30 år samlet inn penger og andre nødvendigheter til Bodøs trengende. Hun er svært kjent i lokalmiljøet, og veldig synlig i Bodøs bybilde, mye på grunn av den fargerike joggedressen, som er dekket av sponsormerker fra byens bedrifter.

I tiden før jul har hun tradisjonelt forestått innsamling av gaver og mat til byens ensomme og trengende, i håp om at også disse kan glede seg i høytiden. Bottolfsen jobber for Frelsesarmeen og Bodø kommune, i tillegg til at hun forestår egne innsamlingsaksjoner. Hun avholder også et eget sommerlotteri. Bottolfsen har i tillegg vært en viktig velgjører for et barnehjem i Litauen.

 

En million til Flyktninghjelpen

Årets prisbeløp på kr. 1.000.000 og sammen med styret i Harry Hole-stiftelsen har Shirley Bottolfsen vært med på å bestemme at Flyktninghjelpen skal motta årets prisbeløp.

Flyktninghjelpen driver et utdanningsprosjekt for somaliske flyktninger i verdens største flyktningleir i Dadaab i Kenya. Der er det for tiden ca. 350.000 flyktninger, hovedsakelig fra Somalia. 150.000 av flyktningene er barn, og det er stor mangel både på skoler, kvalifiserte lærere og skolebøker. Dette prosjektet vil styrke lese- og skriveferdigheten til ca. 1.500 barn og unge i alderen 10-17 år.

 

Rettigheter fra Hodejegerne

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen Hodejegerne. Romanen er utgitt på Aschehoug og er hittil solgt til 33 land. Også filmen Hodejegerne ble en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Senere er rettighetene til Blod på snø og Mere blod også overdratt til stiftelsen. Begge bøkene er solgt til 26 land.

Stiftelsens formål er gjennom en årlig pris å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Styret i stiftelsen består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Henrik Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund.

 

Andre ålreite folk:

Harry Hole-Stiftelsens kapital utgjør i dag ca. 37 millioner kroner. Med årets utdeling er det til sammen delt ut 4,5 millioner fra stiftelsen.

I fjor ble Eddi Eidsvåg utnevnt til årets ålreite. Øvrige vinnere er:

2009 Odd-Cato Kristiansen (fengselsprest på Ila) og Naandi (jenteskoler i India)
2010 Marit Hallen (leksehjelp innvandrerjenter) og Unicef (utdanning i Pakistan)
2011 Henning Holstad og Aslam Ahsan (alternativ julefeiring) og Plan Norge (skole Liberia)
2012 Margareth Hatle (trafikksikkerhet ungdom) og Redd Barna (skole Zimbabwe)
2013 Walther Jarwson (Omsorgskafe i Trondheim) og Naandi (jenteskoler i India)