Marit Paulsen til minne

Marit Paulsen (foto: Frankie Fouganthi)

Forfatteren og politikeren Marit Paulsen har gått bort, etter et mangfoldig liv.

Den norske forfatteren og politikeren Marit Paulsen døde i forrige uke.

Marit Paulsen ble født i baksetet på en drosje på Youngstorget i 1939, men vokste opp i Rørvik på Trøndelagskysten.

Etter at faren hennes døde i en rallarulykke, ble moren kjæreste med en tysk offiser. Det å vokse opp på bygda som datter av en såkalt «tyskertøs”, ble et helvete for Marit Paulsen, noe hun skrev om i boka ”Liten Ida”. Historien ble senere filmatisert og gjorde stor suksess på norske kinoer i 1981.

FILMATISERT: Sunniva Lindekleiv i «Liten Ida» (1981)

Livet i Norge ble uutholdelig, så allerede på 1960-tallet flyttet Paulsen til Sverige der hun ble boende resten av livet. Her jobbet hun blant annet som vaskehjelp og stålverksarbeider, før hun debuterte som forfatter med boka ”Du, människa?” i 1972. I denne selvbiografiske romanen portretterte hun en arbeiderkvinne med verkende kropp etter årevis med skiftarbeid i industrien og tilsvarende slit på hjemmebane, og Marit Paulsen skapte seg dermed et navn som ”proletærforfatter.” Til sammen ble det 23 bøker.

Senere i livet skulle hun bli gårdbruker og politiker for det svenske Folkpartiet, tilsvarende vårt Venstre. Hun ble også valgt inn i EU-parlamentet, og i Brüssel ledet hun arbeidet med å samle en rekke ulike lover til én felles dyrehelselov, noe som har gitt oss bedre matvaresikkerhet, og strengere krav til dyrehold og bruk av antibiotika i fôr.

Hvil i fred, Marit Paulsen.

MARTA BREEN

 

(Minneordene ble opprinnelig postet på Marta Breens facebook-konto)