Marie Aubert får gjev pris

MED SKARPE OBSERVASJONER: Marie Aubert (foto: David B. Torch)

– Marie Aubert får leserne sine til å frydes, gremmes og vri seg i stolen, ifølge prisjuryen.

Marie Aubert (f. 1979) får Bjørg Vik-prisen for sin «litteratur som kan gi varige ettervirkninger». Prisen på 40 000 kroner ble utdelt i Porsgrunn torsdag.

Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser orginalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.

«Gjennom sin usedvanlig skarpe observasjon av kompliserte mellommenneskelige forhold avslører hun brutalt det smålige og skamfulle både hos sine karakterer og lesere … Dette er litteratur som kan gi varige ettervirkninger, litteratur som setter spor», står det i en pressemelding.

– Marie Aubert får leserne sine til å frydes, gremmes og vri seg i stolen og tenke «Er det sånn vi egentlig er?», der hun treffer hardt både på og mellom linjene, skriver prisjuryen i pressemeldingen.

Aubert debuterte med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem i 2016. I 2019 utga hun romanen Voksne mennesker, som ble nominert til Bokhandlerprisen og vant Ungdommens kritikerpris i 2020. To år senere kom den kritikerroste romanen Jeg er egentlig ikke sånn.