Hva passer vel bedre til vårstemningen enn en søt og luftig marengskake, fra «Kakenes Norge rundt»?
Kaker er alltid en god idé, også nå som dagene blir varmere og verden lysere. Det norske kakebordet (Schibsted) byr på gode tradisjonelle oppskrifter, servert av en sauebonde og en tidligere kaféeier.
Den splitter nye kokeboken blir av forlaget beskrevet som «Kakenes Norge rundt» og presenterer noen av de mest populære kakene på det norske kakebordet. Alle blir servert med lettfattelige oppskrifter, delikate bilder og en god klype humor.
Prøvesmakte i halvannet år
Forfatterne er to kakeelskende kvinner, som mente at kun det beste er godt nok. Hege Norman-Stormbringer og Anna-Ma Olsson reiste rundt og prøvesmakte kaker i halvannet år før de hadde samlet nok oppskrifter til å lage boken, som byr på 42 forskjellige kaker.
Hege Norman-Stormbringer (42) er journalist og tidligere kaféeier. Hun er selv fra Østlandet, men har lært det meste om kakebaking av driftige damer på Sunnmøre. Anna-Ma Olsson (43) er svensk og tidligere fotograf. Nå er hun dedikert sauebonde på Sunnmøre, og har ennå ikke møtt en kake hun ikke liker.
Slik bestemor gjorde det
I denne boken finnes ikke ord som sukkerfritt eller lavkarbo. Her lages kakene slik bestemor gjorde det – med ekte råvarer og ekte kjærlighet.
Vi vil hver fredag presentere en kulinarisk bokutgivelse, sammen med en eller flere oppskrifter – kanskje noe leserne kan forsøke seg på i helgen?
Først ut er en av de 42 oppskriftene du finner i Det norske kakebordet. En nydelig marengskake som passer som søndagsdessert eller kanskje noe å imponere venner med på 17. mai?
Marengskake
Marengs
4 eggehviter
200 g sukker
Vaniljekrem
4 eggeplommer
1 ss maisstivelse, for eksempel maisenna
2,5 dl melk
1 dl sukker
3 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang
Pynt
Frukt og bær, for eksempel kirsebær
Forvarm ovnen til 125 grader.
Pisk eggehvitene til de begynner å stivne. Sikt deretter inn sukkeret til du har en ganske stiv masse.
Stek bunnen i 1,5 time på nederste rille, og avkjøl.
Mens kaken stekes, lager du vaniljekremen. Kok opp eggeplommer, maisstivelse, melk og sukker under omrøring. Ta til side og avkjøl.
Fordel vaniljekremen utover den avkjølte marengsen.
Pisk fløten til krem, og bre den over vaniljekremen.
Pynt med masse frukt og bær.
Oppskrift og bilder er hentet fra Det norske kakebordet (Schibsted Forlag)