I jakten på seg selv

Maren Engelschiøn er en av vårens debutanter, og har skrevet en bok for ungdom om det å finne seg selv og å lete etter sine røtter.

Maren Engelschiøn har studert bl.a. journalistikk, kunst, litteratur og kreativ skriving. Hun har jobbet som journalist, redaktør og sjefredaktør. En del av meg er hennes første roman, og egner seg best for ungdom og unge voksne. Boka fikk terningkast 5 i Dagbladet forrige helg. Bli bedre kjent med forfatteren og boka her i vår ukentlige spalte. 

 

Forfatter: Maren Engelschiøn (46)

 

9788202498672

 

Aktuell med: En del av meg (Cappelen Damm)

Ida (18) tar et sommerkurs i Minnesota for å finne ut mer om sin indianske far og to halvbrødre. Men collegelivet, møter med indianere og ikke minst den nære kontakten hun får med Will, gir en helt annen sommer enn forventet.

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

En egenopplevd hendelse fra da jeg selv var student fristet meg til å skrive en roman om en ung jente som må finne balansegangen mellom å oppfylle seg selv og ta hensyn til omgivelsene. Jeg skriver ikke om meg selv, for jeg ville ha en historie som var spenstigere enn min egen virkelighet, men jeg låner noen delvis sanne rekvisitter, blant annet en biperson jeg kaller Paul. Denne karakteren er basert på en bostedløs indianer jeg intervjuet som ledd i en skoleoppgave. Etter å ha lest artikkelen jeg skrev om hans vanskelige liv med rus og depresjon, var han på nippet til å ta sitt eget liv. Boken er min måte å få en breddeforståelse av hvordan noe sånt kan skje.

 

Tre barnebok-favoritter: 

– Markus Zusak: Boktyven. Handlingen er satt til før og under andre verdenskrig, og som bokelsker kjenner jeg meg inderlig igjen i hovedpersonen.

– J. K. Rowling: Harry Potter (serien). Serien blir stående som den aller beste høytlesningsopplevelsen for sønnen min – begge smugleste vi hver for oss selv om vi avtalte å ikke gjøre det.

– Frances Hodgson Burnett: Den hemmelige hagen. Som barn gjorde boken uslettelig inntrykk på meg fordi jeg hadde min egen hemmelige skog der jeg lekte at det var alt fra kjøkken til dusj, og ikke minst tornebusker i inngangspartiet som skrapte opp uvedkommende men ikke meg.

 

Sjekk ut: 

Jeg er spent på ungdomsromanen til Levi Henriksen, Så lenge himmelen er over jorda. Den skal komme i mars og handler om en gutt på 16 som snart skal dø.

 

Hvordan jobber du?

Først prøver jeg å få en forståelse av hva det er jeg vil formidle og hvorfor, og så jobber jeg meg gjennom noen scener for å finne ut mer. Jeg skisser meg på en måte fram og må forkaste mye før jeg blir enig med meg selv. Ved jevne mellomrom forsøker jeg å skrive en slags synopsis, men den endrer seg hele tiden. Når jeg sliter, leser jeg masse bøker og sier til meg selv at jeg må det for å komme videre. Dermed skriver jeg litt i rykk og napp, men har alltid boken med meg i bevisstheten og skriver mye notater.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Astrid Lindgrens Emil i Lønneberget. Som barn strakk jeg meg etter å kunne spikke like bra som Emil, og jeg ville ikke vært den jeg er i dag uten ham som kreativt og urealistisk forbilde.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Peter Pan, for jeg skulle gjerne tatt en aldri så liten flytur.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Pippi, fordi hun er så grenseløs.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Min bok henvender seg til ungdom og unge voksne, og for å nå denne målgruppen er det viktig med en del spenning og drama så du bare må bla om og bla om. Samtidig syns jeg en skikkelig bra bok bør få deg til å tenke nye tanker.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Jeg blir med Potter, og så får det briste eller bære. Med ham må jeg teste meg ut, gi jernet, for han kan ikke nødvendigvis redde meg. Det hadde vært skikkelig kult å være den som redder Harry Potter …

 

Foto: Privat.