– Må leses for å forstå vår tid   

– Åsne Seierstad «To søstre» må leses for å forstå vår tid, sier Tore Slaatta, som gjerne tar imot nissebesøk fra Forleggerforeningen.

BOK365s julekalender: NFF-generalsekretær Tore Slaatta i NFF vil gjerne ha nissebesøk fra forhandlingsutvalget i Forleggerforeningen. Det trenger ikke engang å være julaften.

 

Bak luke 21: Tore Slaatta, generalsekretær i NFF (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening)

 

– Hvor tilbringer du jula i år?

– Mest mulig hjemme foran peisen og rundt bord med familie og venner.

 

– Det blir ikke jul uten … hva?

– At det et sted mellom familietreff og nyttår kommer en dag med stillhet og ro, der jeg  vurderer å kanskje gå en skitur med min yngste datter og ellers fyller tiden med å knaske nøtter og sutte dadler, mens jeg leser i en ny bok.

 

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Geir Gulliksens Historie om et ekteskap, Åsne Sejerstads To søstre (Kagge), Michel Houellebecqs Soumission (Flammarion), og Yuval Noah Hararis Sapiens (Bazar).

 

  

 

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Åsne Seierstad: To søstre (Kagge). Må leses for å forstå vår tid og vårt samfunn.
Keith Houston: The Book (WW Norton & Company). Den endelige boken om boken.
Elena Ferrante: Historia om det tapte barnet (Samlaget). Til hun som har fått de tre første, og som jeg får låne dem tilbake fra, etter at hun har lest.

 

 

– Hvem er årets nykommer – evt hva er årets store lese-overraskelse?

– Iris Furu! NFFs egen konsulent er blitt forfatter med Husmorboka (Humanist). I disse tider der elite-feminisme er blitt et omdiskutert begrep, gir det å kikke nærmere på husmorrollens utvikling et bra kunnskapsgrunnlag.

 

– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Nei, hva skal jeg si? Forhandlingsutvalget til forleggerforeningen? Men jeg tror jo ikke på julenissen lenger heller. Mange i bokbransjen ville sikkert ta seg godt ut i rød drakt og lue … det trenger jo ikke være julaften engang.

 

– Ditt beste juleminne?

– De gode minnene glir litt i hverandre: Det finnes mange gode stunder, og det som sitter lengst i er barns uforbeholdne glede over alt som har med jul å gjøre.

 

– Og det verste?

– Det kommer jeg ikke på. Men det bør være snø. Kan ikke tenke meg noe verre en regn og kald vind på julaften. Slik taler en østlending.

 

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– At stadig flere innser at boklov med 18 måneders fastpris-periode er bedre enn dagens bokavtale, så vi snart blir ferdig med å be Næringsdepartementet og Konkurransetilsynet om unntak fra konkurranseloven for å få forlenget systemet.