Ungarsk jul

BOK365s JULEKALENDER: Iris Furu skal feire jul i en gammel leilighet i Budapest. Og i kofferten er tante Hedvigs treetasjers englespill, for det blir nemlig ikke jul uten den.

 

 

Bak luke 20: Iris Furu

Aktuell med boka: Husmorboka. Et gjensyn med Norges glemte arbeidsplass (Humanist forlag, 2016)

 

Hvorfor skrev du akkurat denne? 

Fordi norske kvinner arbeidet innmari mye hjemme i sine egne boliger i tiårene etter krigen, og vi som kom etterpå, har aldri anerkjent jobben de gjorde. Det ville jeg gjøre noe med.

 

Hvor tilbringer du jula i år? 

I en rar gammel leilighet i Budapest, sammen med samboeren min, en bunke bøker og en stor boks ungarske julekaker (spent på hva de smaker).

 

Det blir ikke jul uten: 

Det gyselige treetasjers englespillet jeg har arvet av grandgrandtante Hedvig. Jeg tipper vi tar det med til Budapest, faktisk.

 

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Jeg har laget eselører på nesten alle sidene av Marie Auberts novellesamling Kan jeg bli med deg hjem, og tekstene hennes satt igjen i kroppen lenge etter endt lesing. For en fabelaktig debut!

 

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år? 

Redd Ronny! av Rune R. Moen. En ordentlig morsom bok, jeg endte med å kjøpe et eksemplar til meg selv i tillegg til det jeg skulle gi tantungen min. Syv somre og femten vintre av Ylva Ambrosia Wærenskjold. En diktsamling som viser hvor mange skjulte følelser som kan skjule seg under overflaten i helt gjennomsnittlige norske liv. Og Samar Yazbeks Inn i tomheten. Dagbok fra Syria, oversatt av Oda Myran Winsnes, som gjør den ufattelige situasjonen i Syria fysisk sansbar for oss andre. Hun skriver med hele seg, og det er rystende lesing.

 

Hvem er årets nykommer? 

Kaja Nordengen, Hjernen er stjernen. Hun er debutant og har gjort kjempesuksess med en forskningsbasert sakprosabok om hjernen! Sånt blir jeg glad av: Når forfattere skriver godt og tilgjengelig, kan selv de mest intrikate delene av universet vårt bli folkelesning.

 

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

Haha, det må bli Arne Vestbø, lederen av litteraturseksjonen i Kulturrådet. De norske støtteordningene for litteratur får ubegrensede midler, en reinsdyrslede med landsomfattende rekkevidde og en hel nasjon av lesere som gleder seg til besøk? Da snakker vi!

 

Ditt beste juleminne? 

At familien ikke satte seg til bords på julaften før vi hadde vært ute med en tallerken grøt til nissen. Vi skulle sørge for andre før vi satte oss ned med overfloden vår, det var viktigere enn det bibelske evangeliet hjemme hos oss. Sånt tror jeg barn har godt av å lære.

 

Og det verste?

Utvilsomt det året på ungdomsskolen jeg ble dumpet siste skoledag før ferien. Tror kanskje vi bare hadde vært sammen i fire dager, men det var sjofelt av ham å dumpe meg med en lapp likevel. Ærlig talt, liksom. Jeg var sint hele julen.

 

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

At de bevilgende myndigheter ikke klusser med helheten i litteraturordningene våre. Man kan ikke svekke ett ledd uten at hele kretsløpet påvirkes: Noen burde lage et flytskjema for dette.