Lyrikklista for september: Skaug dobler

Trygve Skaug - foto: Kim Rognmo

Fenomenet Trygve Skaug slapp sin seneste "best of" samling helt i slutten av september. Han behøvde ikke mange salgsdager på å suse rett til topps. På fredag var han allerede oppe på ellevte plass på Boklista, uansett skjønnlitterær sjanger.

Hjemmekamp får leserne det beste av den folkekjære dikteren. I boka serverer poeten og musikeren sine greatest hits, det vil si et utvalg av dikt fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste. I tillegg består rundt en tredjedel av boka av nyskrevne dikt. Trygve Skaug formidler lunt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som atter synes treffe bredt.

I midten av september fullroste vi Levi Henriksens ny samling Som skyene skygger snøen. Det er gledelig at Henriksen rykker fram fire plasser fra august-lista. Høvdingen, Helge Torvund får også ny vind i seilene og går opp ni plasser i september.

Ole-Petter Vaaten (© Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS)

Vi har begynt å venne oss til at Cappelen Damm dominerer lyrikklista. Denne måneden med fem av de ti øverste. På niende plass merker vi oss debutant Ole-Petter Vaaten (f. 1967) med den sympatiske og hjertevarme samlinga En av tingene ved mitt hjemsted.

Noen vi savner? Det er oppløftende at Kari Anne Bye holder seg så langt framme med sin kritikerroste debutsamling, men kanskje både litt overraskende og skuffende at debutant Helene Hovden Hareides Butikksongar har ramla helt ut. Dette etter en tiendeplass sist.

– Kanskje en jobb å gjøre for markedsfolket i Aschehoug?

 

Boklista for lyrikk: Uke 36 – 39 – 2020

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.