Lyrikklista – august: Fem nye inn

Kari Anne Bye (foto: Geir Mogen)

Det er stabilt på toppen av lyrikklista, men starten for bokhøsten viser seg ved at det er hele fem nye samlinger som får plass på listen.

Fremst av høstens utgivelser er debutanten Kari Anne Bye (f.1983). Bye har fått meget gode kritikker for Eg et før eg kjem. Gerd Elin Stava Sandve skriver i Dagsavisen: – I korte, instagram-vennlige dikt tar hun for seg livet på sjekkeappen Tinder. Det er dypt tragisk, men også hylende komisk. Som livet, i grunnen.

På plassen etter Bye følger folkekjære Levi Henriksen med sin nye diktsamling Som skyene skygger snøen. Diktene kretser rundt reisene som former et menneskeliv. Også denne til gode kritikker. I Hamar Arbeiderblad skriver Geir Vestad til en femmer på terningen: – … det er mange sider av virkeligheten som Levi Henriksen skal innom før han vender hjem. Kanskje er det nettopp dette mangfoldet som gir en særlig styrke til Levis nye diktsamling.

Helene Hovden Hareide (f.1989) gjør sin skjønnlitterære debut med samlingen Butikksongar. Boka består av tre ulike stemmer som forteller historier om matvarer, mennesket og livet i stillestand og bevegelse. – Butikksongar er ei ganske ambisiøs debutbok, kledd i upretensiøse, ledige kvardagslege klede. Den gir lovnad om litteratur som er lett å lese, men med vektige tankar å tenkje vidare på, Eivind Myklebust i Klassekampen.

Sist søndag hadde vår lyriske spalte besøk av Bergens-poeten Pedro Carmona-Alvarez. Hans siste samling Inventarium har og fått ros fra kritikerkorpset. Les hele intervjuet vi gjorde her: – Poeter vet ingenting om diktene sine.

Femtemann av høstens utgivelser er debutanten Lukas Rotevatn (f. 1997) med den sprelske tittelen Det høres alltid ut som om det regner når jeg er med deg. Denne kommer vi tilbake til.

Boklista for lyrikk: Uke 32 – 35 – 2020

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.