Lyrikklista – oktober 2023

Jon Fosse (foto: Agnete Brun)

LYRISK: En Nobelpris bidrar. På vår oktober-liste over de mest solgte diktsamlingene er Jon Fosse inne med tre ulike titler.

I begynnelsen av oktober ble det tilkjennegitt at Jon Fosse ville bli tildelt dette årets Nobelpris i litteratur. Bedre markedsføring får man ikke. Bøkene er da også revet bort, så også lyrikken.

Jon Fosse (f.1959) er kanskje mest kjent for sine romaner og skuespill, men poesien er virksom  i alt han skriver. Han har utgitt åtte rene diktsamlinger. Den første i 1986. Samlingene er kommet i et flertall utgaver av Samlede dikt, den seneste utgaven i 2021. Eirik Lodén i Stavanger Aftenblad skriver om denne siste:

«Dikt i samling er en rik bok, og her finnes en rekke storartede dikt – og kanskje enda flere storartede passasjer, strofer, linjer […] Jeg har sagt det før, og jeg gjentar det nå: Den verdenskjente dramatikeren Jon Fosse er først og fremst poet.»

Hvorfor klatrer ikke Fosse helt til topps? Det er fordi Samlaget ikke hadde fått i gang trykkeriet da Nobelprisen ble offentliggjort. Samlede dikt ble raskt utsolgt og nytt opplag er ikke ventet før ved utløpet av neste uke.

Flere fra vest

Av årets samlinger topper Bente Bratlund med et utvalg av sine viktigste dikt, ispedd noen nyskrevne. En annen bergensforfatter, Erlend O. Nødtvedt (f.1984) tar seg helt opp til fjerdeplass med sin ferske samling, Olav Nygards seng. Samlingen har som utgangspunkt at vi tilbringer en tredjedel av livet i søvn og i drøm. Gro Jørstad Nilsen i Bergens Tidende kaller samlingen enestående og gir boka toppkarakter; seks hjerter. Hun skriver:

«Noen dikt likner vuggesanger, andre er formet som bønn, og Erlend O. Nødtvedt opptrer som den reneste alkymist som smelter alt sammen til en rik og enestående diktsamling.»

Nye på lista er også samlinger av Øyvind Rimbereid, Anne Rivenes og Espen Stueland.

Boklista for lyrikk: Oktober – 2023

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.