Lyrikklista – april 2024

Trygve Skaug (foto: Øyvind Ganesh Eknes)

LYRISK: Trygve Skaug topper selvsagt april-lista. Den nye samlingen «Jeg har venta sånn på deg», har ligget i toppen av boklistene, alle sjangre innbefattet.

Med våren kommer de nye bøkene inn. En tredjedel av diktsamlingene er utgitt i år.

Felles for de øverste tre dikterne på lista er at de er glad i sang.

Trygve Skaug er nevnt, i tillegg kommer Lars Saabye Christensen inn i toppen med det nye «samlealbumet» Blues for en av de dagene – en påkostet samling av de tallrike sangene Saabye selv har skrevet og framført, samt sanger andre har brakt til live. For første gang er alle samlet i en og samme utgivelse. Ved siden av tekstene inneholder boka en herlig og rikholdig bildeflora fra turnelivet, valgt ut og redigert av Tom Stalsberg i samarbeid med forfatteren.

Den tredje nykommeren i april er det danske stjerneskuddet Amina Elmi (f. 1994), gjendiktet av Tina Åmodt. Barbar [Taushetens objekt] er Amina Elmis første bok, og for denne har hun mottatt Bogforums debutantpris. Det hører til sjeldenhetene at norske forlag ligger i budkrig om en diktsamling, men tre ulike forlag skal ha konkurrert om Barbar. Samlingen er også nominert til Politikens litteraturpris.

Da Elmi mottok debutantprisen i november snudde hun maktforholdet på hodet og gjorde seg til overdommer over juryen. For Elmi var det en selvfølge at hun hadde skrevet «en pisse fed bog», som hun sa til avisen Politiken.

Andreas Wiese i Dagbladet gir samlingen terningkast seks og sammenligner Amina Elmi med vår egen Jon Fosse. Ingunn Økland i Aftenposten er også positiv og skriver: Barbar [Taushetens objekt] er i bunn og grunn en sterk og pulserende kjærlighetserklæring til mennesker som lever innkapslede liv utenfor eget hjemland.

Amina Elmi besøker Litteraturfestivalen på Lillehammer nå i mai.

 

Boklista for lyrikk: April – 2024

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.