Lyd av fremtidens klingende mynt

BØRSRAKETT: Storytel og Fabel går i forskjellige baner.

KOMMENTAR: Hør, hør! Lydboksalget klatrer stadig oppover, drevet av tunge satsinger fra de fire store forlagshusene. Men investeringene koster og overskuddene lar derfor vente på seg.

Noe av det økonomisk sett mest spennende innen allmennbokmarkedet i Bok-Norge er i dag lydboka. E-boken er fremdeles på en viss frammarsj, men den kraftigste økningen ser vi definitivt på lydsiden. Fra 2015 til 2016 økte omsetningen av lydbøker på fil med hele 77 prosent. Tall fra Forleggerforeningen viser at både e- og lydbøker begge øker med over 20 prosent for inneværende år.

Runder 150 mill.

For lydboka er mye av årsaken selvsagt plattformen. Bort med CDer og andre fysiske lagrings-duppeditter, inn med smart-telefonen og en enkel app-nedlastning. Sekundært nye produkter a la musikktjenester som Spotify, med månedsabonnement på lydbøker fra Storytel og i år oppstartede, Fabel.no.

I fjor ble det omsatt lydbøker for 127 millioner kroner. Årets totalomsetning burde dermed kunne overstige 150 millioner med god margin. Men i likhet med musikkens streamingtjenester Spotify og Tidal, krever lydboka store investeringer i produktkvalitet, men også i markedsoppbygging. Driftoverskuddene lar derfor ligge lengre inn i framtiden.

De fire store

Hovedkonkurrentene i det norske markedet er nært tilknyttet de fire store forlagshusene: Cappelen Damm eier halvparten av Storytel Norge. Gyldendal og Aschehoug eier like andeler i Lydbokforlaget. Mellom disse to står den sterkeste konkurransen både hva gjelder kunder og titler. Vigmostad & Bjørkes Ebok.no fokuser mer på aktuelle titler i ebok-format, men tilbyr også lydbøker som del av assortementet.

En rask ringerunde gir oss tre daglige ledere som alle holder kortene tett til brystet, men som alle er «meget fornøyd med utviklingen». Alle tre er unisont enige om at digitale utgivelser med og uten lydspor, komplementer den fysiske boka. Ingen frykter kannibalisme, tvert om at de nye produktene er med på å styrke interessen for det tradisjonelle produktet.

Haiker med børsrakett

Storytel AS er et selskap eid med like stor eierandel av Cappelen Damm og den svenske børsraketten Storytel AB. Det norske avsnittet som ble startet i 2014 mer enn doblet sin omsetning fra 2015 til siste regnskapsår da selskapet hadde en bruttoomsetning på 51 millioner kroner og et overskudd på 1,9 millioner. Fortsetter veksten noe i nærheten av Storytel-konsernet ellers, kan vi forvente oss en omsetning på rundt 80 millioner for inneværende år. Dette skulle i så fall implisere over 50.000 betalende kunder bare i Norge.

Storytel omsetter nesten utelukkende månedsabonnement som gir tilgang til å laste ned, høre på – eller digitalt lese – fra rundt 4000 titler. Månedskostnaden er 199,- kroner.

Vanskelig farvann

Lydbokforlaget er Norges eldste og tradisjonelt største på nye plattformer til allmennmarkedet, men i fjor måtte Lydbokforlaget se seg markant passert av Storytel hva gjelder omsetning. Lydbokforlaget omsatte i 2016 for 43 millioner kroner. Noe overraskende – gitt den nye skjerpete konkurransesituasjonen – ga dette et driftsresultat på hele 7 millioner, skjønt disse pengene har ganske sikkert fått «bein å gå på» inneværende år. Lydbokforlaget har i år satset tungt på lanseringen av «Fabel.no» – et nærmest tilsvarende tilbud som Storytel, men til en noe lavere månedskostnad (169 kr.). Bokutbudet man får velge fra er til gjengjeld betraktelig mindre.

Ettersom Lydbokforlaget besitter rettighetene til lydbøker på utgivelser fra både Gyldendal og Aschehoug, må Storytel forhandle betingelsene direkte med hovedkonkurrenten. Visa versa for Fabels inkludering av Cappelen Damms utgivelser i sin tjeneste. Dette er et vanskelig farvann å navigere i.

Merker økt interesse

Vigmostad & Bjørkes digitale satsing EBOK.NO, fulgte opprinnelig med da forlagskonsernet i 2015 kjøpte Schibsted Forlag.  EBOK.NO omsetter som navnet tilsier, mest ebøker, men er også en av de største salgskanalene for stykksalg av digitale lydbøker.

EBOK har også tilbud om månedlig betaling i form av EBOK.NO Pluss. Her kan du ubegrenset både lese og lytte «til hundrevis av ebøker og lydbøker» for 149,- kroner i måneden.

Ettersom EBOK rapporterer via Vigmostad & Bjørke-konsernet, er det ingen regnskapstall å hente på avsnittet separat, men etter det BOK365 erfarer er utviklingen for denne delen av forlagskonsernet meget positiv. For inneværende år antagelig med en markedsandel rundt 50 prosent på salget av rene ebøker i landet.