– Også denne høsten gir Pax ut litterære romaner, med en tydelig stemme, forteller Eline Willumsen, salg- og markedssjef i Pax forlag.
Vi er allerede godt inni bokhøsten, men Pax har fremdeles mange godbiter på lur. Som for eksempel Khaled Khalifas Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen, som BOK365s anmelder kalte en «lesefest» og ga terningkast 6.
– Vi jobber også for den smalere litteraturen, sånn som syriske Khalifas bok, hvor Aleppo er romanens sentrale karakter, en gang en metropol for rikdom, makt og kultur, nå i ruiner. Boka er en dragende og velskrevet fortelling. Khalifas litterære språk er frodig og elegant, og han forteller om byen med stor intensitet, sier Willumsen, og legger til:
– Til våren 2020 utgir vi hans Døden er et slit som nylig ble trukket frem som en av årets beste bøker så langt i The Guardian, og har fått strålende kritikker. I denne boken går Khalifa tettere inn på hva det faktisk innebærer å velge å forbli i en krigssone og i et land som tviholder på en identitet som er i ferd med å gå tapt.
Khalifa kommer også til Norge på nyåret, og er å treffe i Bergen 6. til 9. februar.
Internasjonale suksesser
– Vi i Pax er så heldige å få jobbe med Nordisk råds prisvinner Audur Ava Olafsdottir, sier Willumsen.
Hun er denne høsten aktuell med Frøken Island.
– Boken er fantastisk oversatt av Tone Myklebost, og jeg ville ikke at boken skulle ta slutt. Den handler om Hekla, og hennes homofile venn, som skiller seg ut i et samfunn hvor de ikke passer inn. Det er sårt, og handler om å finne sin plass.
Pax har også flere andre store internasjonale forfatternavn på høstlista.
– Vi er også så heldige å få utgi en av vår tids mest kjente og populære forfattere, Haruki Murakami. 8. oktober utgir Pax Drapet på kommandanten. Bok 2 som fullender sirkelen i hans nye storverk, sier Willumsen, og legger til at Murakami virkelig er i «toppform» i denne romanen.
Dansende bjørner, krig og Macron
– Vi utgir historisk sakprosa, krigslitteratur, en biografi om Laksen, og akademisk litteratur med høy kvalitet, sier Willumsen.
De utgir også bok om dansende bjørner. I boken Dansende bjørner gir Witold Szablowski et innblikk i de sosiale og økonomiske omveltningene som fant sted i de tidligere Sovjetstatene etter oppløsningen av Sovjetunionen – sett gjennom historien om de dansende bjørnene.
– Dette er et kult prosjekt. De dansende bjørnene har ikke fått sin frihet, selv om de ble sluppet løs. På samme måte var kanskje også de bulgarske sigøynerne, som lærte bjørnene å danse, også friere under kommunismen.
Pax utgir også bok om norsk krigshistorie, og det om et relativt uberørt tema. Grenselosene av Hege Kofstad forteller historien om de mange nordmenn som risikerte livet for å bringe andre i sikkerhet.
– Dette er en av våre bestselgere i høst. Grenselosene har egentlig ikke fått den æren de fortjener etter krigen, og de har blitt litt glemt. Dette er en veldig sterk bok, som følger familier som loset folk over grensen under krigen. Det er også spesielt tett på den siste gjenlevende grenselosen.
Den franske presidenten er også å finne på Paxs høstliste. I Tone Magni Finstads Emmanuel Macron stiller hun spørsmålet om Macron er løsningen eller symptomet på Frankrikes og Europas krise.
– Finstad var i Frankrike under valgkampen, og har fulgt situasjonen i Frankrike tett. Boken er helt oppdatert med dagens situasjon med de gule vestene, og viser hvordan Macron gikk fra å være Frankrikes redningsmann til raseriet som fulgte. Boken er viktig for å forstå dagens politiske situasjon i Frankrike, sier Willumsen.