– Jeg har ikke vært så stolt siden OL, sier kultursjef Olav Brostrup Müller.
Mens andre steder i Norge strever med nye vinter-OL-søknader, har den gamle OL-byen Lillehammer vunnet en ny seier: Nå får byen status som Unesco-litteraturby. Det er en status de deler med for eksempel Milano og Quebec.
Etter flere års hardt arbeid og to søkerrunder, ble det i går kveld kjent at Lillehammer blir såkalt kulturby i regi av Unesco, melder Gudbrandsdølen Dagningen. Unesco er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.
– En fantastisk mulighet
– Jeg har ikke vært så stolt siden OL. Dette gir oss en fantastisk mulighet til å både markedsføre og utvikle byen, sier Lillehammers kultursjef Olav Brostrup Müller til GD.
Norsk litteraturfestival har selvsagt stått sentralt når Lillehammer er blitt denne æren til del Festivalsjef Marit Borkenhagen er selvsagt fornøyd:
– Nå får vi mulighet til å koble oss på spennende samarbeidsprosjekter, sier hun til GD.
GLAD FESTIVALSJEF: Marit Borkenhagen.
Kreativt og bærekraftig
Det er rundt 180 byer som er med i nettverket av Unescos kreative byer. De har status innenfor kategorier som blant annet musikk, media, design og gastronomi. Et kriterium er at kulturen skal spille en sentral rolle i lokalsamfunnet og at kreative næringer skal defineres som bærekraftige samfunnsutviklere.
64 byer i 44 land ble tatt opp som kreative byer i denne runden. I tillegg til Lillehammer er Durban, Manchester, Milano, Québec, Utrecht og sør-koreanske Bucheon nye litteraturbyer på Unesco-listen.
Hovedbildet: Jan Erik Vold i aksjon på Maihaugen under Norsk Litteraturfestival 2015 (Foto: Åge Solheim)