Ti på tirsdag: Nordisk råd

I år er det 125 år siden Tarjei Vesaas ble født. (Foto: Gyldendal)

Tarjei Vesaas var første norske forfatter som fikk Nordisk råds litteraturpris. I dagens "Ti på tirsdag" gir vi deg ti siste som har vunnet den gjeve prisen.

I morgen deles Nordisk råds litteraturpris ut, og de norske kandidatene til årets pris er Vigdis Hjorth for romanen Arv og miljø og Henrik Nor-Hansen for romanen Termin. Elleve nordmenn har vunnet den gjeve litteraturprisen siden den ble opprettet i 1962. Første nordmann til å vinne var altså Tarjei Vesaas, som fikk prisen i 1964 for Is-slottet (Gyldendal, 1963).

Her er de ti siste norske vinnerne av prisen:

 

Jon Fosse

I 2015 fikk Jon Fosse (f. 1959) Nordisk råds litteraturpris. Endelig, sa mange. Fosse har vært i finaleheatet mange ganger, og er hvert eneste år også nevnt som kandidat til Nobels litteraturpris. Fosse fikk prisen for prosatrilogien Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd (Samlaget).

 

 

Merethe Lindstrøm

I 2012 fikk Merethe Lindstrøm (f. 1963) prisen for romanen Dager i stillhetens historie (Aschehoug), som også ble belønnet med Kritikerprisen. Romanen handler om et eldre ektepar som har inngått en stilltiende pakt om ikke å snakke om sin fortid.

 

 

Per Petterson

I 2009 fikk Per Petterson (f. 1952) Nordisk råds litteraturpris for romanen Jeg forbanner tidens elv som kom i 2008 på Oktober. Boken om 37 år gamle Arvid som står ved et veiskille i livet fikk også Brageprisen her hjemme.

 

 

Lars Saabye Christensen

I 2002 gikk prisen til Lars Saabye Christensen (f. 1953) og hans storverk Halvbroren, som handler om lille Barnum og halvbroren Fred i etterkrigstidens Oslo. Boken kom på Cappelen i 2001 og fikk også Brageprisen og Bokhandlerprisen.

 

 

Jan Kjærstad

I 2001 fikk Jan Kjærstad (f. 1953) prisen for Oppdageren, som er siste bind i trilogien om hele Norges tv-stjerne Jonas Wergeland, som når Oppdageren begynner har sittet syv år i fengsel for drapet på sin kone. Boken kom på Aschehoug  i 1999.

 

 

Øystein Lønn

I 1996 gikk prisen til Øystein Lønn (f. 1936) for novellesamlngen Hva skal vi gjøre i dag og andre noveller (Gyldendal). «Øystein Lønn er den tvetydige dialogens uomtvistelige maestro på norsk.»
Kjartan Fløgstad i sin presentasjon til juryen for Nordisk Råds litteraturpris. Og det funket.

 

Les også: Ti ulver på tirsdag

 

Dag Solstad

I 1989 fikk Dag Solstad (f. 1941) prisen for Roman 1987 om journalisten Fjord og hans ferd gjennom ungdom og tidlig voksenliv. Ifølge forfatteren selv er det ikke en roman som taler, men som mumler. Ifølge denne skribent er den i tillegg hysterisk morsom og tankevekkende.

 

 

Herbjørg Wassmo

I 1987 fikk Herbjørg Wassmo (f. 1942) Nordisk råds litteraturpris for romanen Hudløs himmel, som er siste bind i trilogien om «tyskerungen» Tora og hennes oppvekst.

 

 

Kjartan Fløgstad

I 1978 var Kjartan Fløgstad (f. 1944) en relativt ung mann på 34 og allerede en feiret forfatter. Dalen Portland kom ut på Det norske Samlaget i 1977, og fikk prisen året etter.

 

 

Johan Borgen

I 1967 tilfalt prisen Johan Borgen (1902-79) for samlingen Nye noveller, som kom på Gyldendal i 1965. Borgen var andre nordmann som fikk den høythengende prisen. Tarjei Vesaas (1897 – 1970) var altså den første.

I morgen kan Vigdis Hjort eller Henrik Nor-Hansen slutte seg til den gjeve rekken om det er deres navn som ropes opp under utdelingen i Helsingfors i morgen kveld.

 

Les også: Ti Dickens-figurer

Les også: Ti klassiske kjærlighetspar  

 

(Foto Vesaas: Gyldendal, Foto Fosse: Tom A. Kolstad/Samlaget, Foto Lindstrøm: Ellen Lande Gossner/Aschehoug, Foto Petterson: Cato Lein/Oktober, Foto Saabye Christensen: Helene Spanthus/BOK365 Foto Kjærstad: Mimsy Møller/Aschehoug), Foto Lønn: Morten Brun/Gyldendal, Foto Solstad: Tom Sandberg/Oktober, Foto: Wassmo: Rolf M. Aagaard/Gyldendal, Foto Fløgstad: Atle Nielsen/BOK365)

 

Les også: Ti forførere på tirsdag

Les også: Lost in Translation