I dag inntar Lille Eyolf Notting Hill

Pia Tjelta og Kåre Conradi som Rita og Alfred Almers i "Lille Eyolf".

Ibsen-gjestespill på London-teater.

Ibsen-forestillingen Lille Eyolf, i Sofia Jupithers regi, fikk fantastiske kritikker etter premieren på Nationaltheatret under Ibsenfestivalen i 2014. «En usedvanlig velspilt og musikalsk oppsetning av Lille Eyolf», konkluderte Aftenpostens anmelder.

Senere er forestillingen spilt for fulle hus i flere omganger på Nationaltheatret. Nå drar Lille Eyolf til London, der forestillingen fra i dag og frem til lørdag skal gjestespille på The Print Room Theatre Coronet i Notting Hill. Totalt fire forestillinger blir det disse dagene.

Stor Ibsen-interesse

– Vi er stolte og glade for muligheten til å presentere Lille Eyolf for et internasjonalt publikum. Stykket i Sofia Jupithers regi har gått sin seiersgang i Norge – og tilbakemeldingene og forhåndssalget så langt tilsier at suksessen fortsetter i London, sier teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret.

Det er den erfarne Ibsen-tolkeren Kåre Conradi som har tatt initiativ til samarbeidet. Det norske Ibsenkompaniet, under ledelse av Conradi, har som mål å sette opp Ibsen på både engelsk og norsk og slik styrke den internasjonale utvekslingen av Ibsenproduksjoner. Conradi spiller rollen som Alfred Almers i forestillingen.

– En begivenhet

– Dette er en begivenhet. Jeg har spilt teater ved flere scener i Storbritannia, og opplever at britene har en stor interesse for hvordan vi nordmenn forvalter Ibsen-tradisjonen. Interessen er mye større der ute enn det jeg tror vi er klar over. Nettopp derfor er det så viktig med slik kunstnerisk utveksling, sier Conradi, som er fast ansatt skuespiller ved Nationaltheatret.

Conradi påpeker at hvert eneste av Ibsens skuespill snakker til oss også som moderne mennesker i 2018:

– Og jeg tror publikums oppleve av akkurat dette er årsaken til at Lille Eyolf ble en suksess. Dette er en tydelig og ren fortelling om to foreldre som er så opptatt av sin egen emosjonelle krigføring at de glemmer den lille gutten sin. De ser ikke hva de har før de har mistet det, sier Conradi, som spiller mot Pia Tjelta i forestillingen.

Norsk dramatikk ut i verden

Gjestespillet er finansiert av Utenriksdepartementet, samt av den nyopprettede stiftelsen InterNational.

Stiftelsen InterNational har som formål å styrke Nationaltheatrets virksomhet, den profesjonelle scenekunsten nasjonalt og internasjonalt og den europeiske felleskulturen spesielt, med hovedvekt på formidlingen av norsk dramatikk i utlandet.

I tillegg til Kåre Conradi og Pia Tjelta, medvirker Ine Jansen, John Emil Jørgensrud, Andrine Sæther, samt Sebastian Sørlie Lamb i rollen som Eyolf.

The Print Room Theatre Coronet er et Off-West End-teater som åpnet i 2010 og presenterer teater, dans, konserter, kunstutstillinger og samarbeid på tvers av kunstneriske sjangre.

 

Bildet: Pia Tjelta og Kåre Conradi i rollene som Rita og Alfred Allmers i Lille Eyolf. (Foto: Marte Garmann, Nationaltheatret)