Bokhandlerprisen til Maja Lunde

Bokhandlerprisen 2015 gikk i dag til Maja Lunde for romanen "Bienes historie": - Det er en drøm, tusen takk, sier Lunde.

Maja Lunde ble i dag tildelt Bokhandlerprisen 2015 for den kritikerroste boka Bienes historie (Aschehoug). Kulturminister Thorhild Widvey delte ut på prisen på Litteraturhuset i Oslo foran en fullsatt Wergelandssal.

– Boka handler om menneskenes sårbarhet, og om naturens sårbarhet, sa kulturminister Thorhild Widvey.

 

Lunde er forfatter og manusforfatter. Hun er utdannet medieviter med en master fra Universitet i Oslo. Hun har skrevet fire barne- og ungdomsbøker, og manus til blant annet TV-serien «Barnas Supershow», dramaserien «Hjem» og humorserien «Side om Side».

Bienes historie er hennes første voksenroman.

– Boka krever noe av oss som lesere. Den gir oss kunnskap som vi må forholde oss til, sa Widvey.

 

Boka er hittil solgt til tolv land og trykkes i stadig nye opplag.

– Det er en litterær agents drøm å få selge Bienes historie i utlandet. Kombinasjonen av litterær kvalitet og kommersielt potensial gjør den svært attraktiv, sier Even Råkil i Aschehoug Agency, som har solgt bøkene til utenlandske forlag.

– Maja Lunde skriver intimt, underholdende og klokt om et viktig og aktuelt internasjonalt tema. Derfor vil store og gode utenlandske forlag gjerne ha Bienes historie på listen sin, uttalte Råkil etter årets Frankfurt-bokmesse.

«Bienes historie er en stor roman om bienes død», skriver forlaget i sin presentasjon av boken. «Den inneholder tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg, og om menneskenes sårbarhet.» Boka er nå oppe i et samlet opplag på 57 000.

– Det at så mange lesere har gitt sin stemme til min bok, gjøre denne prisen til noe helt spesielt, sier Lunde.

 

Bokhandlernes egen pris

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Det håndfaste beviset på at man har fått Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken» og prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Lars Mytting for Svøm med dem som drukner (Gyldendal).

 

De nominerte til Bokhandlerprisen i år var:

– Heidi Linde, Norsk sokkel (Gyldendal)

– Helga Flatland, Vingebelastning (Aschehoug)

– Jørgen Jæger, Monster (Juritzen forlag)

– Ketil Bjørnstad, Verden som var min. Sekstitallet (Aschehoug)

– Lars Saabye Christensen, Magnet (Cappelen Damm)

– Maja Lunde, Bienes historie (Aschehoug)

– Roy Jacobsen, Hvitt hav (Cappelen Damm)

– Samuel Bjørk, Uglen (Vigmostad & Bjørke)

– Siri Pettersen, Evna (Gyldendal)

– Trude Teige, Mormor danset i regnet (Aschehoug)

 

Hovedbildet: Maja Lunde og kulturminister Thorhild Widvey. (Foto: Helene Jelsø Spanthus)