Lettlestroman for eldre

Lettlestbøker for yngre med leseutfordringer har det vært fokus på lenge. Nå kommer også lettlestbøker for eldre. – Tilpassingen går ut på at persongalleriet er avgrenset og setningene er korte, sier forfatter Gro Nilsdatter Røsth.

Mange eldre kan ha utfordringer med å lese kompakte og tettskrevne bøker. Nå kommer Norges første lettlestroman for eldre, Spelemannen frå Korsneset (Skald) av Gro Nilsdatter Røsth. Boken er en historisk roman som handler om gardisten Karl Gustav Korsnes fra en fjellgård i Tafjordfjellene.

Røsth har lang erfaring med å skrive lettlest bøker for barn, men har gjennom sin egen mor erfart hvor krevende det kan være å lese bøker selv for noen som har lest hele sitt liv:

– Jeg har tidligere gitt ut flere lettlestbøker for barn, og liker svært godt å jobbe med slike bøker. Da jeg besøkte moren min etter hun var blitt gammel, opplevde jeg at hun hadde slengt fra seg tre bøker på gulvet. Jeg spurte hvorfor hun hadde gjort det, og fikk til svar at hun var sint fordi hun ikke lenger orket å lese bøker med så mange navn i, forteller Røsth.

Røsth foreslo etter dette å lage både novelle- og diktsamlinger for moren sin, men moren ville helst lese historier. Slik fikk Røsth ideen om å lage en roman som de eldre leserne vil kunne ha glede av.

Unik i sitt slag

Utgivelsen av Spelemannen frå Korsneset skjer i samarbeid med foreningen Leser søker bok.

BOK TIL ELDRE: Gro Nilsdatter Røsth (Foto: Privat)

– Boka er unik i sitt slag. Flere eldre sliter med å lese når synet blir dårligere og behovet for pauser øker, sier prosjektkoordinator Hanna Bovin Bugge fra Leser søker bok.

I boken møter leseren Karl Gustav Korsnes da han er 18 år og nest eldst i søskenflokken. Familien driver en liten gård uten strøm og innlagt vann, og berger seg så vidt med geitehold. Musikk er ofte den eneste avvekslingen i den tunge hverdagen på gården. Mannfolka spiller på hjemmesnekra feler. De er kjente som spelemenn og blir hentet til både fester, bryllup og begravelser. Karl Gustav elsker fela si og drømmer om en framtid som musiker. Da han kommer inn i Kong Oscar IIs Garde i Kristiania ser drømmen ut til å gå i oppfyllelse. Men når eldstebroren sier fra seg odelen, må Karl Gustav ta over gården på Korsneset.

– Boka er i utgangspunktet for alle lesere. Tilpassingen går på at persongalleriet i boka er avgrenset til få personar og at setningene er korte. Det er også viktig å ikke bruka for mange fremmedord i en slik bok, sier Røsth.