Letter på Trump-sløret

– Nøkkelen til å forstå forholdet mellom Trump og Russland, er å følge pengene, sier Luke Harding. Senere i november verdenslanseres hans nye bok – blant annet i Norge.

Senere i november er det duket for en aldri så liten boksensasjon hos Forlaget Press:

– For første gang fortelles hele den rystende historien om Trumps bindinger til Putin-regimet, basert på Steele-rapporten og supplerende etterretningskilder, sier forlagssjef i Press, Håkon Harket.

Boka han sikter til er Luke Hardings Sammensvergelse: Hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det hvite hus, som vil foreligge på norsk samtidig som den lanseres i USA, England, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Nederland, Sverige og Finland. E-boken slippes 16. november, mens papirutgaven vil være på lager dagen etter.

– Blant verdens ledende
– Harding regnes blant verdens ledende undersøkende journalister. Siden han ble utvist fra Russland i 2011, har han tilhørt den innerste kretsen av The Guardians gravejournalister, sier Håkon Harket.

«Ved hjelp av et unikt kildenettverk og dyptgripende kunnskaper om den russiske mafia-staten har Harding det siste året satt seg fore å komme til bunns i beskyldningene om en sammensvergelse mellom Trumps valgkampapparat og Russland. Hardings beretning gir innsyn i et mangfold av nettverk og nye opplysninger som binder Trump til russiske interesser», skal vi tro forlaget. Historien går helt tilbake til Trumps forsøk på å etablere et Trump-Tower i Moskva før murens fall og fotfølger dramaet helt til nettet nå snører seg sammen rundt presidenten med de ferske tiltalene mot noen av Trumps nærmeste medarbeidere.

Pub-møte
I desember 2016 møttes Luke Harding og tidligere sjef i den britiske regjeringens overvåkningsbyrå MI6, Christopher Steele, på en pub i London for å diskutere den nyvalgte presidentens forbindelser med Russland. Dette var før Christopher Steeles etterretningsrapport var kjent for andre enn oppdragsgiverne. Harding forteller hvordan etterretningsrapporten ble til og om Steeles karriere som undercoveragent i Moskva. Harding ser på russiske aktører og deres evne til å utnytte forbindelser både i og i utkanten av Trumps valgkampteam. Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopoulos, Donald Trump jr og Jared Kushner er blant dem forfatteren forteller om i boken.

Med sentrale kilder
Luke Harding har snakket med sentrale kilder og hatt en unik tilgang til menneskene nærmest makten. Han forteller om lyssky eiendomsoverdragelser, banker i skatteparadiser, internasjonale storbankers bidrag til å redde Trump-imperiet, datahacking, hemmelige møter, myrdede spioner og ettergår transaksjoner med hundretalls millioner av dollar mellom russiske interesser og Trumps nettverk. Den akkumulerte dokumentasjonen leder frem til en ny forståelse av hvordan det mest sjokkerende valgresultatet i amerikansk historie kunne finne sted.

– Følg pengene
– Nøkkelen til å forstå forholdet mellom Trump og Russland, er å følge pengene, se hvem som gjorde forretninger med hverandre og se hva slags forbindelser som oppsto ut av disse. Og man må se de oppsiktsvekkende begivenhetene i 2016 i lys av hvordan Sovjetunionen og Russland har bedrevet spionasje, sier Luke Harding.

Press har tidligere utgitt to av Hardings bøker: Snowden-filene i 2014 om varsleren Edward Snowden og Dødelig dose i 2016 om det politiske mordet på den tidligere agenten Aleksander Litvinenko.