Leste «Frøken Detektiv» i smug

Video: André Løyning

- men bare når det var tomt for Hardy-bøker. Se video-intervju med Tom Egeland.

I mai kommer Tom Egelands nye roman Den 13. disippel, som imøteses med spenning hos hans mange tilhengerne. I fjor handlet det om ungdomslitteratur for suksessforfatteren. Og researchen til den type bøker startet – selvfølgelig – på gutterommet.

 

– Det var Hardy-guttene. Og litt Frøken Detektiv. Og så var jeg veldig glad i Jules Verne. Det han drev med var jo i realisteten en slags science-fiction, forteller Tom Egeland i dette videointervjuet.

Tom Egeland kom også tidlig i kontakt med horror-sjangeren. Han leste Edgar Allan Poe, Sherlock Holmes-katalogen og Agatha Christie. Og at dette har påvirket hans måte å skrive på anser han som helt sikkert.

Fjorårets ungdomsbok, Katakombens hemmelighet, som ble tildelt Arks barnebokpris for 2013, skrev han av flere grunner. Den egoistiske: For å få litt forandring selv. Den idealistiske: For å oppdra tenåringer til å se at bøker ikke bare er det lærerne kommer trekkende med på skolen. Og at bøker også kan være et bra alternativ til fotball, håndball, tv og pc.

I intervjuet forteller han også om researchreiser, om en moderne forfatters arbeidsdag og om bruk av sosiale medier som et slags alternativ til møtet ved kaffemaskinen eller i kantinen på en vanlig arbeidsplass. Og at han er litt sur på Victoria Hislop, som oppdaget spedalsk-øya Spinalonga før ham.

 

Se Tom Egeland i samtale med Atle Nielsen