– Leserne skal få merke momskutt

GLAD: Elizabeth Sellevold har jobbet lenge med momsfritak for ebøker og vil nå finne nye prispunkter fra sitt forlag.

Storforlaget Vigmostad Bjørke vil sette ned prisen på ebøker. Også Storytel lover billligere månedspris.

– Veldig kjekt, sier Elizabeth Sellevold. Før hun ble forlagssjef i Vigmostad Bjørke, var hun direktør i ebok.no og er en av dem i bransjen som har jobbet lengst med å bli kvitt momsen på ebøker.

I dagens reviderte statsbudsjett gjorde Regjeringen det som kom inn i Jeløya-plattformen for tre år siden, nemlig å kutte momsen på både ebøker og strømming slik at disse får samme betingelser som papirbok.

–  Skal merkes

– Nå håper jeg at eboken får en mer positiv utvikling og kan stå seg enda bedre i konkurransen mot engelske og gratis ebøker, sier Elizabeth Sellevold.

– Setter dere ned prisen?

– Leserne skal merke det. Det blir en reduksjon, men hvor mye, kan jeg ikke si. Vi må finne gode prispunkter. Og tendensen de siste årene har heller vært at prisen går ned i stedet for opp. Revidert statsbudsjett var gledelige nyheter for oss og det er en fin støtte til både ebøker og strømmetjenester å få momsfritak, sier Sellevold.

Storytel blir billigere

Storytel.no var den første strømmeaktøren og eies av Storytel AB og Cappelen Damm. I fjor passerte selskapet 100.000 abonnenter.

–  Et klokt og riktig grep for å lette på konkurransesituasjonen vår. Mens Spotify og Netflix retter seg mot verdensmarkedet, retter vi oss mot det norske og har helt andre kostnader, sier daglig leder Håkon Havik om dagens momskutt i det som heter «Prop. 115 LS. Endringar i skatte-, avgifts, – og tollovgivinga»

– Hvor mye kutter dere prisen for abonnentene?

– Prisen skal ned, men øvrige detaljer har jeg ikke ennå. Jeg kan heller ikke svare på når dette skjer. Vi må få områdd oss litt. Det har vært mange telefoner å besvare i dag, forteller Havik.

Tror flere setter ned

Adm.dir Kristenn Einarsson er glad for vedtaket om likebehandling av formatene.

– Jeg vil tro mange velger å gjøre noe med prisingen, sier han.

–  Hva er ditt råd til medlemsforlagene? Å kutte prisen?

– Dette har vi som forening ingen mening om, sier Einarsson.