Ny podcast: Duket for drapsglade damer

Ellen Gustavsen Simensen og Elin Brend Bjørhei lanserer i disse dager podcasten "Helt kriminelt".

– Vi synes dette er veldig spennende. Krimfeltet er så stort, og det er så mange temaer å ta for seg. Vi har en ambisjon om å holde på med dette her lenge, og så håper vi lytterne synes det er like interessant, forteller Elin Brend Bjørhei.

Hun og Ellen Gustavsen Simensen lanserer i disse dager en helt ny podcast, som er dedikert til krimlitteraturen. Dette er et felt de begge to er begeistret for:

– Når vi lager en podcast om krimlitteratur er det jo en stor fordel at vi er krimnerder. Men vi har jo startet opp noe som vi ikke helt vet hva fører til, forteller Ellen.

Startet på skolebenken

Det hele startet på Cappelen Damms krimforfatterskole. Her møttes Elin og Ellen i 2016. Et vennskap utviklet seg, men også tanken om å formidle kjærligheten for krimsjangeren:

– Vi kom i prat om at vi begge hadde lett etter en podcast som tok for seg krimlitteratur og som i tillegg ga skrivetips og dybdeintervjuer med forfattere. Det fant vi ikke, og da fikk vi ideen om at vi kanskje skulle lage det selv, sier Elin.

Nå er ideen blitt til virkelighet. Podcasten Helt kriminelt presenterer forfatterintervjuer og boktips innenfor krimsjangeren, men vil også komme med skrivetips til vordende forfattere og gi et innblikk i den kanskje litt mystiske bokbransjen. Men de har også en annen viktig målsetting:

– Krimsjangeren er mye mer mangfoldig enn hva folk kanskje tror, og det er også noe vi ønsker å få fram. Krim er ikke bare lett underholdning. Vi har et motto: Det finnes en krimbok for alle. Det har vi et ønske om å vise gjennom denne podcasten, sier Elin.

Det skal være ordentlig

– Vi er nysgjerrige på folk, forteller Elin, om kvalitetene de tar med seg inn i sin nye podcast.

Både Elin og Ellen har litt erfaring med talemedier, da begge to tidligere har jobbet litt i radio. Ellen jobber i dag med karriereveiledning, og Elin som forfatter og anmelder i VG, og har i tillegg bakgrunn som journalist. At valget skulle falle på å lage en podcast var naturlig for dem begge.

– I en podcast har vi muligheten til å sette oss ned og gjøre dybdeintervjuet. Dessuten er det et medium som er på full fart opp i Norge og som passer dagens livsstil, forteller Ellen.

De er selv ivrige podcast-lyttere, og ganske altetende i den forstand. Duoen lister opp alt fra true crime til «Jan Thomas og Einar blir venner» når vi diskuterer favoritt-podder. Men det var særlig én som satte dem på sporet av produksjonsselskapet bak podcasten.

– «Svartelista» var grunnen til at vi kontaktet produksjonsselskapet «Både Og». De hadde gjort en veldig god jobb med denne podcasten, så de var vårt førstevalg. Og de likte ideen vår, forteller Elin.

Det var aldri noen tanke om å gjøre dette alene i stua, bare dere to?

– Vi var inne på tanken, smiler Elin.

– Det får være Plan B, sier Ellen, og legger til:

– Vi vil vi jo at det skal være ordentlig. Det skal være høy kvalitet.

Drømmegjester og å legge kabal

– Det er så mange forfattere vi har lyst til å intervjue, og få satt søkelys på. Ikke bare nødvendigvis de som selger godt, men også andre stemmer, sier Elin.

Krimpod-duoen ønsker å ta for seg krim i alle uttryksformer:

– Vi har en lang brainstormingsliste med temaer, forfattere og ressurspersoner som vi ønsker å snakke med, forteller de.

MANGE Å VELGE MELLOM: Det skorter ikke på krimforfattere Elin og Ellen kan intervjue.

Har dere en drømmegjest dere gjerne skulle hatt med?

– Jeg tenker at alle er en drømmegjest, fordi alle har noe nytt og spennende å bidra med, og vi blir kjent med forfatterskapene på en helt annen måte. Derfor er det veldig vanskelig å trekke frem kun én, sier Elin, og hevder at det ikke har hatt et slikt utgangspunkt når de har plukket forfattere å intervjue i podcasten:

– Vi har heller sett på hvilke temaer vi vil ta for oss, som for eksempel politikrim, psykologisk thriller, historisk krim, og så har vi valgt forfattere utfra det.

– Vi har brukt litt tid på å sette opp kabalen, og vært opptatt av at vi skulle snakke om temaer som er aktuelle også. Det er mer slik, enn at vi tenker at vi vil intervjue Camilla Läckberg, forteller Ellen.

Ikke bare for kriminteresserte

Duoen er opptatt av at det ikke skal bli en podcast kun for kriminteresserte:

– Podcasten er for alle som liker litteratur. Forfatterne kommer også inn på bøker som ikke er krim. Vi ønsker å nå bredt ut og håper den vil appellere både til de som ikke har lest så mye krim og til de som leser masse krim.

Helt kriminelt er en uavhengig podcast, som ikke er tilknyttet noen forlag. Det var et viktig utgangspunkt for dem.

– Vi diskuterte dette mye før i satte i gang, og før vi kontaktet produksjonsselskapet, hvorvidt vi skulle kontakte noen forlag for, eksempelvis, låne studioene deres og få hjelp til innspilling. Men vi ønsker ikke å ha noen slike bindinger. Vi ville være uavhengige, og ha en journalistisk tilnærming til innholdet vi presenterer, forteller krimduoen.

Har egne skriveprosjekter

Det er også en annen ingrediens som særpreger Helt kriminelt:

– Vi skiller oss litt ut, fordi vi deler fra våre perspektiver og hvordan det for eksempel går med vår egen skriving. Det kommer noen drypp fra våre egne skriveprosesser, forteller Ellen.

– Det er skummelt å si, ler Elin.

SKRIVER KRIM SELV: Elin og Ellen har egne bokprosjekter på gang.

Både Elin og Ellen røper at de for tiden jobber med manus til krimbøker. Ellen er plukket opp av et forlag, mens Elin snart er ferdig med førsteutkastet til sin bok. De vet det er mange i deres posisjon.

– Jeg tror det er mange som er nysgjerrige på den prosessen fra å ha kontakt med forlag til å få utgitt en bok. Det er en prosess jeg tror mange opplever som litt mystisk, og siden jeg er i den situasjonen kan jeg dele av min erfaring, sier Ellen.

Det er viktig for dem at podcasten også blir personlig.

Første kapittel er skrevet

– Vi har skrevet første kapittelet i noe som vi ikke vet hvor ender. Slik sett er dette en spennende reise for oss også, sier Elin.

Hittil har krimpod-duoen spilt inn fem episoder, med en sjette og syvende på gang. Hvor mange episoder det blir i denne første sesongen er hittil uvisst, men de håper det blir en sesong 2.

– Vi må se på responsen hvordan det blir fremover, men vi to er bestemt på å gå videre uansett. Om vi må sitte hjemme og spille inn selv for å lage sesong 2, så gjør vi det.