Leonard Cohen er død

–Kanskje kommuniserte han med vår nordiske melankoli, sier Håvard Rem om Leonard Cohens enorme appell her hjemme.

Leonard Cohen er gått bort, 82 år gammel, melder plateselskapet hans. Artisten sovnet fredfylt inn i sitt hjem i Los Angeles.

«It is with profound sorrow we report that legendary poet, songwriter and artist, Leonard Cohen has passed away. We have lost one of music’s most revered and prolific visionaries”, står det å lese i uttalelsen på artistens offisielle Facebook-side.

 

«De to store poetene»

For sakprosaforfatter og lyriker Håvard Rem har det vært en annerledes høst. Med få ukers mellomrom har Bob Dylan fått Nobelprisen og Leonard Cohen har gått bort. Håvard Rem har de siste årene laget lengre radioserier om dem begge:

–I musikklitteraturen og akademia blir de to stadig satt i sammenheng med hverandre. De er de to store poetene i populærkulturen, de er samtidige, de har en felles russisk-jødisk bakgrunn og de har en rekke karrieremessige og kunstneriske berøringspunkter.

Da radioserien om Cohen var på trappene var det naturlig å spørre Rem om Dylan var nummer 1 og Cohen nummer 2 i «hans bok»?

–Wergeland eller Welhaven? Et medlem av Svenska Akademin omtalte Dylan som ”en litterær ufo”, uforutsigbar og uplasserbar. Mens Cohen med årene er blitt varmere og mer ydmyk, har Dylan bevart noe av sin magiske fiendtlighet.

Radioserien om Leonard Cohen – hvor en rekke kjente musikkartister, poeter og akademikere var blant gjestene – gikk gjennom sommeren og høsten 2014, frem til Cohens 80-årsdag i slutten av september. Da ble punktum satt med stor avslutningskonsert på Mono i Oslo.

 

havardrem

ET LIV MED COHEN: Håvard Rem (foto: André Løyning)

 

 

Gammel kjærlighet

Håvard Rems forhold til Cohen startet for flere tiår siden:

–Min storebror og hans musikkyndige kompiser introduserte meg for Cohen for førti år siden, da jeg var femten. De introduserte meg for mye annet også, tidlig Pink Floyd, The Incredible Stringband, Emerson Lake & Palmer, men det var Cohen jeg festet meg ved, dels fordi jeg befant meg i en sorgtilstand som hans vokal og melodier uttrykte, dels fordi hans tekster hadde litterære kvaliteter. Jeg visste ikke den gang at han hadde utgitt en rekke sterke diktsamlinger.

Leonard Cohen debuterte som poet i 1956 og har deretter begått to romaner (begge på 1960-tallet) og en rekke lyrikksamlinger – i tillegg til musikkarrieren. Cohens siste plateutgivelse, «You Want It Darker», kom i slutten av forrige måned.

 

faceb-cohen

 

 

«Nordisk melankoli»

Hans norske publikum har vært trofast, selv når det har buttet imot ute i verden. Canadieren har samlet en rekke fulle hus her hjemme, også etter han fylte 80. Så var det også en voksen artist som hadde sin første nummer 1-hit på VG-lista. Da var Cohen midt i 50-åra.

–På 80-tallet mistet han både det amerikanske og europeiske markedet. Da var det Norge og Sverige som holdt fortet. Selv har han pekt på at Norge og Canada har samme klima, samme breddegrader og mentalitet. Kanskje kommuniserer han med vår omtalte”nordiske melankoli”, sier Håvard Rem.

Da NRK spurte Leonard Cohen om hvorfor han trodde nordmenn elsker ham, svarte Cohen:

– Analysér aldri kjærlighet. Moren min sa at vi ikke skulle studere kjærligheten så nøye, bare godta den og omfavne den.

 

Mot slutten

Leonard Cohen har selv ikke lagt skjul på at det nærmet seg slutten. I et utmerket intervju med The New Yorker-redaktør David Remnick nylig uttalte han følgende:

– Sometimes it’s just like: ‘You are losing too much weight, Leonard. You’re dying, but you don’t have to cooperate enthusiastically with the process.’ Force yourself to have a sandwich.“What I mean to say is that you hear the Bat Kol.” The divine voice. “You hear this other deep reality singing to you all the time, and much of the time you can’t decipher it. Even when I was healthy, I was sensitive to the process. At this stage of the game, I hear it saying, ‘Leonard, just get on with the things you have to do.’ It’s very compassionate at this stage. More than at any time of my life, I no longer have that voice that says, ‘You’re fucking up.’ That’s a tremendous blessing, really.”

 

Teaterkonsert-Cohen-4

COHEN-TEATERKONSERT: Geir Zahl på scenen (Foto: L-P Lorentz / Oslo Nye Teater)

 

Hundre tusen sigaretter

I fjor inntok flere av Håvard Rems Cohen-tekster scenen i en såkalt teaterkonsert på Oslo Nye, samtidig med Cohen-bokutgivelse hos Küenholdt:

–Jeg har fulgt ham tett i førti år, oversatt diktene hans, sangene hans, laget radioserie om ham og bygget opp et stort Cohen-bibliotek. Flere ganger har jeg også møtt ham, og jeg har alltid tatt samtalene opp på bånd.

Da I’m Your Man-albumet kom ut var Cohens røst mye dypere enn på de foregående platene, noe Rem også bemerket til artisten:

–Hundre tusen sigaretter, var Cohens enkle forklaring på det.

Så sluttet han å røyke. Men antydet at det var en syssel han aktet å ta opp igjen når han en gang om mange år ble åtti. Hvorvidt han noen gang gjorde det, vites ei.