Cohen på scenen og i bok

Håvard Rems Cohen-tekster inntar scenen i teaterkonsert på Oslo Nye, samtidig med Cohen-bokutgivelse hos grossist-firmaet Küenholdt.

Det er fint å prøve ut nye modeller, sier Fredrik Berentsen hos Küenholdt. I bokhandelen er firmaet mest kjent for å levere kontorrekvisita, tegne-, male- og hobby-utstyr.

– Håvard Rem og jeg har jobbet sammen siden sist på 90-tallet og har lenge hatt lyst til å gjøre noe som dette sammen. Og da samarbeidet med teateret var på plass, kunne Küenholdt snu seg raskt rundt og lage en vakker, liten bok. Det er fint å prøve ut nye modeller, sier Fredrik Berentsen. Tidligere har selskapet også utviklet og produsert bøker som deler av gave-display for Frelsesarmeen oppunder jul.

 

Teaterkonsert-Cohen-101

COHEN-TEATERKONSERT: Henriette Faye-Schjøll (Foto: L-P Lorentz / Oslo Nye)

 

Uvirkelig opptur

Nå har flere av Håvard Rems teatertekster funnet veien til scenen i en såkalt teaterkonsert i Rolf Heims regi. På scenen er det Marit Adeleide Andreassen, Henriette Faye-Schjøll, Marian Aas Hansen, Mads H. Jørgensen, Petter Vermeli og Espen Beranek Holm som fremfører Cohens sanger, bakket opp av musikere anført av eks-Kaizer Geir Zahl.

Håvard Rem er svært glad for å se sine egne Cohen-oversettelser og gjendiktninger finnen veien til scenen:

– Når det som i dette tilfellet stemmer, musikalsk, vokalt og regimessig, er det en uvirkelig opptur for en oversetter som har sittet for seg selv med papir og kulepenn og plundret med verselinjer og rim.

 

Teaterkonsert-Cohen-4

COHEN-TEATERKONSERT: Geir Zahl (Foto: L-P Lorentz / Oslo Nye Teater)

 

En annen stillhet

– Gleden ved å se tekst bli virkelighet, er stor. Skuespillerne møter teksten med respekt, og formidler den med profesjonalitet i diksjon og frasering. Også publikum møter teksten med respekt. Teaterrommet byr på en annen stillhet enn mange konsertsteder og festivaler, sier Håvard Rem.

– Hvorfor Cohen-bok nå – og hva bringer boka av nytt materiale?

– Jeg fikk for noen år siden et stipend til å skrive et dypdykk ned i Cohens univers, i hans biografi og tekster, hans tankeverden og musikk. Jeg har fulgt ham tett i førti år, oversatt diktene hans, sangene hans, laget radioserie om ham og bygget opp et stort Cohen-bibliotek. Flere ganger har jeg også møtt ham, og jeg har alltid tatt samtalene opp på bånd, sier Håvard Rem.

 

Cohen ny

 

Går dypere i tekstene

– Nå var tiden inne for å samle disse kunnskapene og skrive ferdig en Cohen-bruksanvisning. Og da Oslo Nye Teater ville samarbeide om lanseringen av boken, la vi utgivelsen til premieren. Internasjonalt er det kommet mange Cohen-biografier, og også min bok har en biografisk linje, men den går i tillegg dypere i hans tekster og tankeverden, sier Rem.

 

Hovedbildet: COHEN-TEATERKONSERT: Henriette Faye-Schjøll, Marian Aas Hansen og Marit Adeleide Andreassen. (Foto: L-P Lorentz / Oslo Nye Teater)