«Alle» hyllet Cohen

Lars Lillo Stenberg, Hans Erik Dyvik Husby, Askil Holm og Terje Dragseth var blant gjestene da Håvard Rem og NRKP2 inviterte til 80 årslag i går kveld.

Mange har fulgt Håvard Rems radioserie om Leonard Cohen de siste ukene. I går kveld ble punktum satt med 80 årsfeiring på Mono i Oslo. I kveld kan du høre seansen på NRK P2.

–Jeg festet meg ved Cohen da jeg var femten, for rundt førti år siden. Dels fordi jeg befant meg i en sorgtilstand som hans vokal og melodier uttrykte, dels fordi hans tekster hadde litterære kvaliteter. Jeg visste ikke den gang at han hadde utgitt en rekke sterke diktsamlinger, forteller Håvard Rem – lyriker, sakprosaforfatter og i går først og fremst gjendikter, vert og programleder.

 

Stort spenn

Far og sønn Håvard og Simen Rem slo an tonen med Spurv på en snor – en av flere Håvard Rem-tekster for kvelden, hentet fra Hadde månen en søster – Cohen på norsk (den gang fremført av Kirsten Bråten Berg). Platen ble lansert året før Cohen rundet 60, med flere av våre fremste artister og CC Cowboys som backingband. Ellers var det musikalske spennet stort i går, fra Lars Lillo Stenbergs vare og vakre tolkninger av Troen (The faith) og Brevene (The letters) til Terje Dragseth & I sing my body electrics «wall of sound». Radiolytterne har definitivt noe å glede seg til når det hele blir sendt i kveld på NRK P2 kl. 19.30.

 

Lars Lillo

Vare Cohen-tolkninger: Lars Lillo Stenberg.

 

Lang gjesteliste

Terje Dragseth og Lars Lillo Stenberg har også vært blant dem som har gjestet radiostudio hos Håvard Rem de siste ukene – sammen med musikk-profiler som Sivert Høyem, Magnus Grønneberg, Kari Bremnes, Ingrid Olava og Susanna Wallumrød, lyriker Pedro Carmona-Alvarez, litteraturprofessor Erling Aadland og forfatter Kaj Skagen. En blanding av musikkartister, poeter og akademikere – som i fjorårets radioserie om Bob Dylan.

 

Hank og Simen

Repetisjonsøvelse: Hank hadde pugget Cohen på søndagsmorran og besto prøven med glans.

 

Naturlig oppfølger

Håvard Rem mener Cohen er en naturlig oppfølger til fjorårets Dylan-serie:

–I musikklitteraturen og akademia blir de to stadig satt i sammenheng med hverandre. De er de to store poetene i populærkulturen, de er samtidige, de har en felles russisk-jødisk bakgrunn, og de har en rekke karrieremessige og kunstneriske berøringspunkter. Derfor går det en rekke tråder fra fjorårets serie til årets, i form av gjester og temaer.

 

Askil Holm

Hallelujah-stemning: Askil Holm.

 

Kommuniserer med nordisk melankoli?

Leonard Cohen debuterte som poet i 1956 og har deretter begått to romaner (begge på 1960-tallet) og en rekke lyrikksamlinger – i tillegg til musikkarrieren. Hans norske publikum har vært trofast, selv når det har buttet i mot ute i verden. Canadieren samler fremdeles fulle hus her hjemme, selv om han nå altså har rundet åtti. Så var det også en voksen artist som fikk sitt virkelig store
gjennombrudd med I’m Your Man-albumet og fikk sin første nummer 1-hit på VG-lista. Da var Cohen midt i 50-åra.

Håvard Rem minnet Mono-publikummet på at dette ikke bare var Cohens aller første nummer 1-hit i Norge, men hans aller første nummer 1-hit i noe marked i verden.

 

Dragseth

Wall of sound: Terje Dragseth inntok Manhattan.

 

Holdt fortet

–På 80-tallet mistet han både det amerikanske og europeiske markedet. Da var det Norge og Sverige som holdt fortet. Selv har han pekt på at Norge og Canada har samme klima, samme breddegrader og mentalitet. Kanskje kommuniserer han med vår omtalte ”nordiske melankoli”, sier Håvard Rem.

Da NRK spurte Leonard Cohen om hvorfor han trodde nordmenn elsker ham, svarte Cohen:

– Analysér aldri kjærlighet. Moren min sa at vi ikke skulle studere kjærligheten så nøye, bare godta den og omfavne den, sa han.

 

Rem og Rem 2

Spant tråden gjennom kvelden: Håvard og Simen Rem.

 

Hundre tusen sigaretter

Da I’m Your Man-albumet kom ut var Cohens røst mye dypere enn på de foregående platene, noe Håvard Rem også bemerket til artisten:

–Hundre tusen sigaretter, var Cohens enkle forklaring på det.

Så sluttet han å røyke. Men antydet at det var en syssel han aktet å ta opp igjen når han en gang om mange år ble åtti. Så kanskje tok han seg noen drag i går?