LEMiADEN: Oslos egen sci-fi-festival

Stanisław Lem (foto: Wikimedia Commons)

Science fiction-forfatteren Stanisław Lem får nå sin egen festival i Oslo.

– Stanisław Lem er en av Polens største forfattere, og en av verdens største sci-fi forfattere. I år ville han blitt 100 år, det er en fin anledning til å vise frem forfatterskapet, sier Julia Wiedlocha, som i disse dager forbereder festivalen LEMiADEN.

Den første dagen av festivalen vil ha Lems forfatterskap i fokus, og særlig klassikeren Solaris som Wiedlocha mener er en av det 20. århundrets viktigste bøker, og som hun selv har oversatt til norsk.

LEMiADEN: Julia Wiedlocha arrangerer sci-fi festival på Blå.

– Solaris diskuterer evige aktuelle temaer som menneskets plass i universet og hvor mye av verden rundt oss vi er i stand til å forstå, sier hun. – Dessuten er Solaris en av litteraturhistoriens vakreste kjærlighetsfortellinger, legger hun til.

Kosmisk inspirasjon

I tillegg til en rekke samtaler om sci-fi i film, kunst og teater, skal skuespiller Ane Dahl Torp lese fra Solaris og DJ Poetisk avvik runde av begge dagene med kosmisk musikk.

– Jeg håper at de som kommer på festivalen vil lære noe de ikke visste fra før, og at søkelyset på sci-fi og særlig Solaris, vil inspirere norske lesere og forfattere og være med på å utfordre forestillingen om hva som er mulig i litteraturen.

Lem vs. Dick

På festivalens andre dag er det duket for science fiction på et mer generelt plan. blant annet vil det foregå en samtale om Lem og den amerikanske sci-fi-forfatteren Philip K. Dick.

– De to hadde en såkalt «beef», sier Wiedlocha.

Hun har ikke tenkt på om festivalen blir en gjenganger, men Wiedlocha er sikker i sin sak:

– ­­Oslo trenger en sci-fi-festival.

Festivalen LEMiADEN går av stabelen på BLÅ fredag 24. september, og varer til og med lørdag 25. september.