Landslov, litterære motiver og danseband

(Foto: Nasjonalbiblioteket)

Høsten på Nasjonalbiblioteket er preget av nye arrangementsrekker, landslov og danseband.

Forrige høst opplevde Nasjonalbiblioteket en publikumsrekord, og nå er de klare med et nytt høstprogram som nok igjen vil trekke besøkstallene opp ytterligere.

– Etter et halvår med nær 150 prosent flere besøkende enn i samme periode i rekordåret 2017, ser vi fram til å ønske publikum velkommen til et mangfoldig og spennende arrangementsprogram denne høsten, sier avdelingsdirektør for Kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket Ida Berntsen.

Høstprogrammet er preget av mangfold. Det blir samtaler om norsk dansebandkultur til en helaften om Magnus Lagabøtes landslov. Litterære motiver skal utforskes i en ny programserie, og Trine Skei Grande får testet dialektkunnskapene og sine i det populære arrangementet «Høtt sa du?». Julia Kristeva, Tore Renberg, Petter Vennerød, Vigdis Hjorth og William Kristoffersen fra Ole Ivars er også blant gjestene på Nasjonalbiblioteket ut over høsten.

Ny arragementsrekke

I august er Marit Eikemo og Tone Selboe først ut i den nye serien om litterære motiver, når de møtes til en samtale om hjemmet, et velkjent motiv i litteraturhistorien.

FØRST UT: Marit Eikemo skal først i ilden i den nye serien om litterære motiver. (Foto: Agnete Brun)

– I denne arrangementsrekken tar vi utgangspunkt i sentrale – og fortsatt høyst aktuelle – motiver fra litteraturhistorien. Forfattere, kritikere og litteraturvitere vil  fortelle om sine valg av motiv, og hvilken funksjon motivet har i en tekst, sier Nasjonalbibliotekets programsjef Eline Skaar Kleven.

Ut over høsten kommer Jan Kjærstad og Anna Kleiva for å snakke om reisemotivet, mens Vigdis Hjorth, Geir Gulliksen og Per Buvik ser nærmere på hvordan man skriver fram sjalusi. En annen samtale tar for seg bruken av hånden som motiv i norsk poesi, med Henning H. Bergsvåg, Ingrid Røise Kielland og Gunstein Bakke, som i høst er aktuell med diktsamlingen Håndbok.

– Hånden kan kanskje umiddelbart virke som et mindre åpenbart motiv, sier Eline Skaar Kleven, selv om fanzinen Avsagd Hagle for noen år tilbake gjorde en uformell undersøkelse der de fant ut at hånd, tre og fugl var blant de mest brukte motivene i norsk samtidspoesi. Det blir interessant å følge opp dette i dag!

Gjensyn med populære poster

I tillegg til de nye programseriene, fortsetter også de kjente og populære.

Dialektkonkurransen «Høtt sa du?» med Linda Eide som programleder, har trukket fulle hus på Nasjonalbiblioteket. Nå får blant annet kulturminister Trine Skei Grande og fylkesmann Sigbjørn Johnsen testet sine kunnskaper om palatalisering og apokope, sammen med dialektekspertene Arne Torp og Tor Erik Jenstad.

Foredragsserien om norske vitenskapspionerer fortsetter også, og denne høsten forteller Anne Bitsch om kvinneforskeren Harriet Holter, Jørn Hurum holder foredrag om Norges første paleontolog Johan Aschehoug Kiær og Dag O. Hessen gir oss en innføring i Kristine Bonnevies banebrytende forskning.

Gammel og ny litteratur

Et av høydepunktene som blir trukket frem i høstprogrammet er en helaften om Magnus Lagabøtes landslov. I august kom Codex Hardenbergianus tilbake til Norge og Nasjonalbiblioteket for første gang på 500 år.

TILBAKE PÅ NB: Magnus Lagabøtes landslov. (Foto: Nasjonalbiblioteket)

Denne utgaven av landsloven er den viktigste og vakreste av alle de kjente utgavene, og Nasjonalbiblioteket markerer begivenheten med en kveld med samtaler, musikk og opplesning med nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og historiker Erling Sandmo som programledere. Hvordan virket loven i samfunnet den gangen, og hvilke spor kan man finne etter den i livene våre i dag? Øyonn Groven Myhren står for kveldens musikalske innslag, og skuespiller Frank Kjosås leser utdrag fra landsloven.

Litteraturhistorie blir det mer av utover høsten – også mer moderne litteratur. 8. september holder Tore Renberg foredrag i den populære arrangementsrekken «Fortidens folkelesning». Foredraget gis ut som bok samme dag. Renberg har lest Mikkjel Fønhus, naturskildreren framfor noen i norsk litteratur som ga ut bøker med opplag på mange tusen og sto i alle norske bokhyller. Hva finner Renberg i disse bøkene i dag, når Fønhus ikke lenger er folkelesning?

Gunvor Hofmo er et annet forfatterskap som trekkes fram på Nasjonalbibliotekets program. Jan Erik Vold, Steinar Opstad og Hanne Ørstavik ser i oktober nærmere på hennes mer ukjente prosatekster.

Film og musikk

Film og musikk har en selvsagt plass på høstprogrammet. Under Oslo kulturnatt den 14. september inviterer Nasjonalbiblioteket til utekino-visning av Wam & Vennerød-klassikeren Adjø solidaritet, etter en samtale med regissør Petter Vennerød og skuespiller Svein Sturla Hungnes. I september blir det også fagseminar om 100-årsjubilanten Ingmar Bergmans arkiv, og om hvordan hans kunstneriske virke artet seg i Norge.

Blant konsertene på  Nasjonalbibliotekets program står en fremføring av Voluspå med Anne Hytta og den internasjonale folk-strykekvartetten Tokso, musikalsk feiring av komponisten Halfdan Jebe, og av militærkorpsene i Norge med Forsvarets stabsmusikkorps.

I vår mottok Nasjonalbiblioteket Ole Ivars’ rikholdige arkiv, og det er dermed duket for en samtale om dansebandkultur med frontfigur William Kristoffersen fra Ole Ivars, kulturforsker Heidi Stavrum og journalist Finn Tokvam. Det amerikanske kultplateselskapet Dust-to-digital gjester også programmet for å fortelle om sitt arbeid med å gjøre støvete lydopptak om til digitale gullkorn.

 

Se hele programmet her.