Lærerinnens innfall

– At jeg i det hele tatt begynte å skrive det som skulle bli "Alle disse dagene", en ordentlig roman, begynte nærmest som et innfall i et klasserom for fem år siden, forteller Tove Braathen.

Denne høsten debuterer den 65 år gamle læreren som forfatter. Selv om ingen av elevene hennes er med i boken, var det nettopp de som inspirerte henne. Eller det vil si, deres lesevalg:

– Kriminallitteratur med mye ytre actionpreget handling var valget for flertallet av elevene mine i arbeidet med fordypningsoppgaven i norsk. Lett å lese, men vanskelig å bruke i litterær fordypningsoppgave. Mens elevene slet med å skrive om bokvalgene sine, fikk jeg ideen til historien om et mord og hvordan etterforskningen av dette drapet kom til å skape ringvirkninger i livene til vidt forskjellige mennesker som på en eller annen måte har forbindelse til den drepte, sier Tove Braathen.

Men noen forfatterdrøm har hun aldri hatt:

– Jeg har alltid vært glad i å lese, og jeg drømte nok som barn og ungdom i perioder om å være forfatter, slik mange unge gjør, men det var ikke en drøm jeg tenkte kunne virkeliggjøres. Jeg hadde en sterk beundring og respekt for forfattere, å være forfatter sto for meg som noe opphøyd og fantastisk, forteller debutanten til BOK365.

Inspirert av elevene

Alle disse dagene handler om tre forskjellige mennesker, hvis liv flettes sammen grunnet en drapsetterforskningen:

– Ytre sett handler romanen om etterforskningen av et drap på Oslos vestkant og livene til noen mennesker som har, eller kommer til å få, tilknytning til dette mordet, og hvordan det kommer til å påvirke livene deres på en eller annen måte, forteller Braathen.

Vi møter Evy, en nevrotisk flyvertinne som føler at livet har seilt forbi uten at hun helt fikk det med seg. Sara vet ikke hvorfor hun fortsatt er gift med en mann hun innerst inne ikke liker, og hvorfor fosterdatteren har bilder fra etterforskningen av drapet på pc-en sin. Politietterforsker Sigurd blir kastet ut av hjemmet da kona vil skilles.

– Boken er ikke en kriminalroman, selv om den har noen elementer fra denne sjangeren. Den handler om noen mennesker som kommer i kontakt med hverandre på grunn av drapet, og hvordan møtene mellom disse menneskene får konsekvenser for tilværelsene deres.

Startet i klasserommet

– Jeg ble sittende og skrive de første sidene i klasserommet rett etter at jeg fikk ideen til historien. Det var overraskende morsomt, så jeg skjønte at jeg måtte fortsette, sier Braathen.

Men bokplaner hadde hun ikke:

– Jeg hadde ingen planer om å skrive en ferdig roman da jeg startet, jeg hadde heller ingen overordnet plan over handlingen. Jeg laget en løs skisse over handlingen, men den endret seg etter hvert som jeg skrev. En person som skulle ha en viktig rolle måtte nøye seg med en mindre, og andre personer fikk mye mer plass enn jeg hadde tenkt. De begynte å leve sine egne liv nesten før jeg fikk skrevet det ned.

Ei heller har hun konkrete planer om en ny bok:

–  Det hadde jo vært morsomt om det kunne bli en ny bok, men det må jeg komme tilbake til…

 

(Foto: Vigmostad & Bjørke)