Kvinner og Aschehoug dominerer

ARKS BARNEBOKPRIS: Mina Lystad er en av fem nominerte i år med sin roman "Fake". Elever fra 4-6 trinn er jury.

Her er de nominerte til ARKs barnebokpris.

  • Fake av Mina Lystad (Aschehoug)
  • Harpa av A. Audhild Solberg (Aschehoug)
  • Lik meg: Oda og Arins dagbok av Anne Wisløff (Cappelen Damm)
  • Olivias liv: Annenhver uke av Heidi Linde (Gyldendal)
  • Blyanthjerte av Elin Hansson (Aschehoug)

Dette er de nominerte til ARKs barnebokpris 2019, og korken kan sprette av soloflaskene på en ene siden av Sehesteds plass. Tre av fem nominerte er fra Aschehoug. Fem av fem forfattere er kvinner.

ARKs barnebokpris er en litterær pris som tildeles årets beste barnebok. Juryen består av 10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra skoler over hele landet. I disse dager går de i gang med lesingen.

Likt av forfatterne

Nettopp det at det er barna selv som leser og stemmer, gjør prisen populær blant norske barnebokforfattere. I fjor gikk prisen til Nordlys: Reisen til Jotundalen av Malin Falch.

VANT I FJOR: Malin Falch med kulturminister Trine Skei Grande.

– Det er nesten eventyrlig å vinne denne prisen. Særlig siden det er barna selv som har stemt Nordlys frem. Når de leser Nordlys, håper jeg at de føler bare et fnugg av den fortryllelsen jeg føler akkurat nå, sa Malin Falch da hun fikk vite at boka hennes var kåret til barnas favoritt.

Henger høyt

ARKs barnebokpris deles ut i begynnelsen av desember på Gyldendalhuset i Oslo. Vinneren mottar 25 000 kr, et litografi og selvsagt masse heder og ære.

– Det er utrolig gøy at stadig flere skoleklasser ønsker å være med i juryen for hvert år som går. Vi vet også at barnebokforfatterne setter prisen svært høyt. Blant annet sa Klaus Hagerup, da han mottok prisen i 2003, at dette er en av prisene han satte aller mest pris på å få. Det gjør det ekstra gøy for oss å jobbe med denne litteraturprisen, sier Maria Granli-Brekke, kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i ARK.