Oddvar Torsheim blir 80 år, og det må feires. SKALD tar ansvar med to Torsheim-utgivelser i høst. Samtidig fortsetter forlaget suksessen med å sette fokus på norsk kulturarv. I høst er det klyngetun som gjelder.
Den særegne kunstneren Oddvar Torsheim blir 80 år 2. november, og Lars Elton har skrevet boken som oppsummerer kunstnerens liv og kunst, Oddvar Torsheim. Kunstnar, rebell og humorist.
Samtidig gir forlaget ut en bok med noen av skissene kunstneren selv har tegnet på kafeer i løpet av livet. Med tekster av Kjersti Mjør.
Den boken får tittelen Ulyzes, og er altså én av to utgivelser som feirer 80-åringen i høst.
Torsheim er kjent for sitt samfunnsengasjement og sin spesielle strek som i femti år har formidlet motsetninger mellom by og bygd, kvinne og mann, natur og teknologi.
Oddvar Torsheim. Kunstnar, rebell og humorist blir naturlig nok rikt illustrert, og skal vi tro forlaget passer den for både kunstinteresserte lesere, museumspublikum og fans av Oddvar Torsheim.
Silje Nes har designet begge bøkene, som kan leses hver for seg eller som en helhet. De selges i hvert fall også som pakke.
Mat til hverdagen
Alle forlag med respekt for seg selv har en kokebok eller to på listen. Også SKALD. Allerede neste uke kommer Anita Stokke Blomviks Kvardagsmat, med oppskrifter fra bloggen hennes, som daglig leses av 2000 sjeler.
Filosofien til tobarnsmoren fra Sunnmøre er at alle kan lage mat, og både i blogg og bok dyrker hun den enkle og hjemmelagde maten. I boken har hun lagt fokuset på raske, hjemmelagde middager i hverdagen.
– Dette er boken jeg skulle ønske jeg hadde da jeg begynte på kjøkkenet, sier hun selv om Kvardagsmat.
Forlaget opplyser at du vil finne basisoppskrifter for dager der hele familien skal på trening og det knapt fins plass til middag, du vil finne oppskrifter til en helt vanlig kjedelig tirsdag og oppskrifter til de dagene du får huset fullt av alle du kjenner og er glad i.
Klassikere
SKALDs klassikerserie får også et nytt bidrag i høst. Sentrale verk fra verdenslitteraturen har fått ny innpakning i denne serien, og nå kommer Ragnar Hovlands oversettelse av Emily Brontës Stormfulle høgder. Boken er klar rundt 15. november.
En SKALD- spesialitet i år er også lettleste bøker for eldre. Som Spelemannen frå Korsneset av Gro Røsth. Romanen er altså lettlest og tilpasset en eldre målgruppe, men kan også leses av andre.
Forlagssjef Simone Stibbe i SKALD sier til BOK365 at de håper hendelsene i romanen vil fremkalle minner hos dem som har opplevd lignende ting selv. Andre vil kanskje huske historier de er blitt fortalt.
Samarbeid
– Dette prosjektet er utviklet i samarbeid med Leser søker bok, sier Stibbe. I fjor ga forlaget ut en bok for demente lesere, og fikk i den forbindelse kontakt med folk som jobber med eldre. – Denne boken er ikke for demente, men for eldre lesere som kanskje sliter med å lese lange tekster, sier Stibbe. – Mange eldre går over til å lese lyrikk, for det er lettere å komme seg gjennom. Forfatteren Gro Røsth bygger også på erfaringer hun har med sin egen mor. – Moren hennes leste masse tidligere, men så ble det mindre etter hvert. Vi har også fått tilbakemelding fra bokhandlerne, som forteller oss at lettlestbøker for eldre er mangelvare, sier Simone Stibbe.
Klyngetun
De to tidligere Bergens Tidende-journalistene Eva Røyrane og Oddleiv Apneseth (fotograf) skrev boken Norges låver for SKALD for fire år siden. I fjor kom boken om steingjerder og andre bygg av stein, og i år kommer historien om norske klyngetun. Denne spesielle måten å bygge landsbyer var vanlig flere steder i Norge, og de to har besøkt mer enn tretti slike tun rundt om i landet, som alle er dokumentert i høstens bok.
I slike klyngetun bodde og arbeidet familier i små hus, vegg i vegg, med et lappeteppe av åkrer omkring husklyngen.
Eva Røyrane og Oddleiv Apneseth fikk ideen til Klyngetunet – den norske landsbyen da de samlet stoff til Norges låver.
… og oselvere
Mer kulturarv får du i boken Oselver – en vestlandsk kysttradisjon, som tar for seg nettopp … oselvere. Disse tre-robåtene har en helt spesiell klang i navnet, og har lange tradisjoner langs vestlandskysten.
Hans Kristian Bukholm har samlet bilder og sitater fra gamle båtbyggere, og laget boken som hedrer en båttradisjon i ferd med å bli erstattet av fart og plast.
Du kan lese mer om høstens bøker fra SKALD her.