– En høst som ingen annen

ALT INNKJØPT: Forlagssjef i Oktober, Ingeri Engelstad, har hatt to år med fulltreff i innkjøpsordningen. Her sammen med forfatter Jenny Hval, som fikk sin andre roman innkjøpt i 2018. (Foto: BOK365)

Oktober utgir denne høsten siste bok av Jon Michelet. «Krigerens hjemkomst» får selskap på listen av andre store forfatternavn, som Petterson, Knausgård og Hoem.

– Vi er i den privilegerte situasjonen at vi hvert år sier: Bedre liste enn dette får vi ikke. Det er også både stort og vemodig å få utgi den siste boken til Michelet. Sånn sett er det et år som inget annet år, sa forlagssjef i Oktober, Ingeri Engelstad.

Oktober lanserte i dag sin høstliste, og det var særlig én mann som ble trukket frem, nemlig Jon Michelet.

Krigerens hjemkomst starter opp der siste slapp, når Halvor vender tilbake fra krigen tror han at han kommer til en nasjon som vil takke ham, fortalte markedssjef Ellen Hogsnes.

Michelet gikk bort 14. april i år, bare en uke etter at han hadde fullført sjette bind i En sjøens helt-serien. Da hadde han skrevet for hånd de siste par månedene.

– Bøkene har hatt en eventyrlig suksess, og de vil for ettertiden komme til å bli husket som den store norske sjøromanen. Med utgivelsen 14. september vil serien komme opp i et samlet opplag på 800.000 eksemplarer, informerte Hogsnes.

Veteranene

– Det er også veldig stort at vi får gi ut ny Petterson, fastslo Ingeri Engelstad.

Per Petterson er 28. september klar med Menn i min situasjon, hele seks år siden han utga sin siste bok.

– Han er en av våre aller største forfattere, tilla Ellen Hogsnes.

Det er også andre veteraner på Oktobers høstliste. Edvard Hoem har tatt leserne med storm med bøkene om Knut Nesje. Serien er nå solgt i 300.00 eksemplarer, og høstens bok, Jordmor på jorda, følger bokstavelig talt i samme tradisjon:

– Det er et livsdrama og et sterkt kvinneportrett, som handler om slåttekarens mor – jordmoren. Det er fortellingen om Hoems tippoldemor, Martha Kristine Nesje, en husmannsdatter som hverken ville ta navnet til ektemannen eller bøye seg for bygdesnakket, og det er fortellingen om fremveksten av det viktige jordmoryrket.

Boken er basert på en tidligere bok skrevet for Den Norske Jordmorforening i anledning deres 100-årsjublieum, men høstens utgave er sterkt revidert og utvidet.

Og det er selvsagt ingen Oktober-høst uten Knausgård:

– Min kamp er hittil solgt i 500.000 eksemplarer bare her i Norge, og denne høsten er Knausgård klar med tre utgivelser, fortalte Hogsnes.

Disse tre er I kyklopenes land – tekster 1998-2018, Uforvarende, som inngår i Oktobers Lese-skrive-serie, som forlaget lanserte tidligere i år, og Om året –  de fire årstidsutgavene samlet i en praktutgave.

Stor vifte kvinnelige forfattere

– Det er en formidabel liste, med stort spenn, sa Engelstad om Oktobers høstliste, og la til:

– Det er morsomt og gledelig at det er en så stor vifte kvinnelige forfattere som sprenger romanens grenser. De skriver egenrådige, sterke og originale tekster, sa Engelstad, og trakk blant annet frem debutant Tora Sanden Døskelands debut, Behold meg.– Hun skriver skarpt og sanselig.

En annen som ville trekke frem Døskeland var Eline Lund Fjæren, som selv utkommer med boken Forbruk i september, en bok forlaget karakteriserer som en «rastløst kjærlighetsfortelling».

– Jeg er veldig stolt av å være på høstlista til Oktober med så mye fint. Jeg vil særlig trekke frem Døskeland, som har skrevet en veldig fin bok – men min er ikke så dum den heller, sa en smilende Fjæren.

Gamle travere

– Jeg grøsser fremdeles når jeg tenker på starten av Doris, hvor faren tar sats fra båten og stuper rett ned i en brennmanet. Boken er en skarp skildring av tenåringslivet og om et skjørt forhold mellom far og datter, sa Ellen Hogsnes om Tina Åmodts høstaktuelle roman.

Blant andre sterke kvinnestemmer på Oktobers høstliste finner vi Maria Navarro Skaranger.

– Hun brakdebuterte med Alle utlendinger har lukka gardiner. Vi har ventet på ny roman fra henne, og i oktober kommer den, sa Hogsnes, som også trakk frem Mona Høvrings Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, Anna Kleivas Echo Mountain, og Jenny Hvals Å hate Gud. Sistnevnte kalte Hogsnes en «sjangeroverskridene roman om svartmetall og sørlandsidyll».

Oktobers høstliste består videre av seks diktsamlinger, blant poetene er Kjartan Hatløy, som denne høsten er klar med sin trettende diktsamling, Menneskedagar.

– Han har utviklet et kraftfullt forfatterskap, sa Hogsnes, som også framhevet Torgeir Rebolledo Pedersens sekstende diktsamling, Sauesankertanker.