Kronprinsessen velger seg Bergen

Kronprinsessens litteraturtog starter i Bergen i år. Og før avreise 1. juni er det samtale med en skrivende svenske på Litteraturhuset i byen.

Kronprinsessen starter årets Litteraturtog på Litteraturhuset i Bergen. Her møter hun en av Nordens mest markante forfattere, Jonas Hassen Khemiri, til samtale.

 

Kronprinsessens Litteraturtog har i to år vært en suksess på skinner. Reisens motto er «Det finnes en bok for alle», og målet med prosjektet er å få folk til å lese enda mer.

Onsdag 1. juni møter hun svenske Jonas Hassen Khemiri til samtale i Bergen. Identitet og «utenforskap» er temaer som går igjen i Khemiris forfatterskap.

 

Stolt og glad leder

Mette-MaritDaglig leder Kristin Helle Valle ved Litteraturhuset i Bergen er stolt og glad for at Kronprinsessen har valgt Bergen som startsted for årets Litteraturtog.

– Det var Kronprinsessen selv som ytret ønske om å komme hit og hun ønsket også å møte nettopp Jonas Hassen Khemiri, sier Kristin Helle Valle til BOK365. – Jeg hadde nylig gleden av å treffe henne og hun sa at hun gleder seg.

Helle Valle berømmer Kronprinsesse Mette-Marit for hennes litterære engasjement og mener at det betyr mye.

– Kronprinsessen nyter stor respekt i litterære kretser og er en flott ambassadør for lesing og leseglede, ser Kristin Helle Valle.

 

Feiret og kritikerrost forfatter

Khemiri-Jonas-Hassen_Foto-Martin-Stenmark (1)
Foto: Martin Stenmark

Jonas Hassen Khemiri født i Stockholm i 1978 og er en av Sveriges mest anerkjente og leste unge forfattere og dramatikere. Han har svensk mor og tunisisk far og brakdebuterte med Et øye rødt i 2003, en dagbokroman skrevet av en ung innvandrer på innvandrersvensk. Den er senere dramatisert for teater og film.

 

15 språk

Et øye rødt og oppfølgeren Montecore er til nå oversatt til 15 språk. Khemiri tredje bok på norsk, Jeg ringer min brødre, er basert på en kronikk som ble trykket i 2010 – en uke etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften midt i Stockholms handlegate. Ifølge Khediris norske forlag Gyldendal er den «et morsomt og rasende oppgjør med våre fordommer om andre – og om hverandre.»

Hans siste bok Alt jeg ikke husker vant Augustprisen i hjemlandet i 2015 og ble belønnet med en sekser på VG-terningen da den kom på norsk i januar.

Kronprinsesse Mette-Marit er med på magasinet BOK og BOK365s liste over Bok-Norges mest innflytelsesrike personer.

Hun møter Jonas Hassen Khemiri i Bergen onsdag 1. juni. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

 

Du kan lese hele vårprogrammet til Litteraturhuset i Bergen her.