Nora Around the World

dress rehearsal for A Doll's House directed by Ellen Hemphill, theater studies faculty

I sommer kan du møte Ibsens mest kjente figur i internasjonale utgaver på Nasjonalbiblioteket.

Et dukkehjem er et av verdens mest spilte dramaer og har vært satt opp i en rekke land i alle verdensdeler. Nasjonalbibliotekets sommerutstilling Nora Around the World viser stykkets enorme utbredelse og utforsker Noras kraft og innflytelse på verdens publikum.

 

 

Adelaide-Johannessen-Bergen-1880.-Eier-Nasjonalbiblioteket
Adelaide Johannessen som Nora i Bergen, 1880. Eier Nasjonalbiblioteket

Med Et dukkehjem fikk Henrik Ibsen sitt internasjonale gjennombrudd. Siden premieren på Det kongelige Teater i København, 21. desember 1879, er stykket spilt nær 5000 ganger og er oversatt til rundt 60 språk.

 

Gjennom plakater, fotografier, teaterprogram og oversettelser fra seks verdensdeler, viser utstillingen Nora Around the World ulike fasetter av karakteren Nora, fra lerkefugl i bur til en frigjort kvinne på vei mot en ny og ukjent tilværelse.

 

Kjærlighet og frigjøring

_medium
Ji Shuping som Nora i Kina 1956. Eier: Nasjonalbiblioteket

Et dukkehjem er en historie om kjærlighet og identitet, med likeverd og frigjøring som sentrale tema.

– I møtet mellom stykket og de samfunnspolitiske forhold der det spilles, oppstår det en dialog. Lokale forhold preger oppsetningen, men stykket virker også inn på samfunnet og har inspirert til både kvinnekamp og sosialt opprør. Dette er noe av det vi ønsker å vise i utstillingen, sier forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket Benedikte Berntzen.Håndskrevne manuskript

Regi. Ingmar Bergman, PremiŠr pŒ Kungl.Dramatiska Teaterns Stora Scen 1989
Pernilla August som Nora i Stockholm 1989. Regi Ingmar Bergman. Foto: Bengt Wanselius

Nasjonalbiblioteket har verdens største Ibsen-samling, og Nora Around the World bygger på dette materialet. Henrik Ibsens håndskrevne manuskript og notater til Et dukkehjem blir også stilt ut.

– Originalmanuskriptet er tatt inn i UNESCOs Memory of the World-register, og utstillingen gir publikum en sjelden mulighet til å se det, sier Berntzen.

– Innholdsmessig er notatene vel så interessante, legger hun til. De gir oss innblikk i Ibsens tanker rundt temaene i stykket.

 

Ibsens Nora er en av verdensdramatikkens fremste roller. En av dem som har tolket Nora på scenen er den pakistanske stjerneskuespilleren Samina Peerzada. På utstillingens åpningsdag 9. juni kommer hun for å snakke om Noras betydning for kvinnerollen.