Kroken på døra for Kvalshaug

– Det er ingen andre å skylde på enn meg selv, sier Vidar Kvalshaug, som overdrar sine aksjer til Arve Juritzen. Dermed er Kvalshaug Forlag historie.

– Jeg har ikke klart å få bøkene ut og pengene inn. Så enkelt er det, sier Vidar Kvalshaug.

Det har lenge vært klart at Kvalshaug Forlag har strevd økonomisk. Rett før jul signaliserte Vidar Kvalshaug at han var på jakt etter nye eiere. Jakten endte resultatløst og i går måtte Kvalshaug kaste inn håndkleet.

Som Erik Vea

I praksis betyr det at majoritetseier Arve Juritzen også overtar resten av aksjene for å drifte Kvalshaug Forlag videre under nytt navn – uten nyutgivelser, men kun for å administrere salg og royalty-utbetalinger for allerede utgitte bøker.

– Jeg føler meg litt som Erik Vea, som prøvde seg på noe han umulig kunne klare, sier Vidar Kvalshaug galgenhumoristisk, og henviser til skøyteløperen som tappert jobbet seg frem i snødrevet i et fordums NM i Larvik. Vea gikk frisk ut med lave rundetider, for deretter å stivne som et spett og ryke på feilskjær og to fall på sisterunden. Alt udødeliggjort i en av Di Derres klassikere.

Unngikk motorveien

Kvalshaug Forlag profilerte seg på de mindre ordrike sjangerne på sine første seilaser. Diktsamlinger fra Helge Torvund (Skal me leggja ein vedstabel saman?) og Kjell Ivar Sandvik (Dype fall og snublende forstand) var blant de første Kvalshaug-utgivelsene.

– Det er klart at et sterkt fokus på Helge Torvunds bok fort kan gi oss et «stempel» som lyrikk-forlag. Det er helt OK. Jeg er ikke redd for å bli limt til noen kvalitetssjanger. Det ville uroet meg mer om jeg jaget etter en bestselger på de samme motorveiene som andre forlag, sa Vidar Kvalshaug til BOK365 etter oppstarten.

– Har gitt ut bøker jeg bryr meg om

Tretten bokutgivelser ble det gjennom halvannet års drift: tre diktsamlinger, en essaysamling, to novellesamlinger, en tekstsamling fra Bjørn Eidsvåg og seks romaner.

– Jeg har gitt ut bøker jeg bryr meg om. Vi har gitt ut ordentlig skjønnlitteratur. Det skal alle involverte ha. Vi har ikke drevet med smisking.

– Hva gikk galt?

– Gudene vet hvorfor dette ikke gikk. Det er sikkert flere årsaker til det. Konklusjonen er uansett at jeg ikke fikk dette til å gå rundt og at jeg kun har meg sjøl å takke for det. Det er ingen bitterhet i det og jeg er slett ikke desillusjonert.

Har vært en familie

Det vanket mange godord på forlagets Facebook-konto utover kvelden i går, etter at nyheten ble kjent:

«Fantastisk fin handsaming av Vidar frå A til Å og attende og via W for whisky om Omega og attende til Alfa. Vidar tok avgjersler og skapte bøker saman med forfattarar eg satte pris på,» skriver Helge Torvund. Andre forfattere og boklesere beklager at en annerledes plante i litteraturlandskapet nå er historie.

Kvalshaug synes dette er trist for forfatterne at det skulle ende slik:

– Vi har på mange vis vært en familie. Jeg har snakket med samtlige av forfatterne mine. Noen meddeler at de har grått en skvett og det er jo vakkert å høre, sier Vidar Kvalshaug, som melder at han selv er over «sorgfasen»: –Denne siste etappen har allerede vart en stund for min egen del, så jeg er gjennom det verste og har begynt å tenke på de gode stundene vi har hatt.

Han nevner et dagglass Laphroaig på Helge Torvunds kjøkken som et av disse.

Må oppdatere CV-en

– Nå må både jeg og forfatterne mine se oss om etter andre forlag, sier Vidar Kvalshaug, og tenker da på sin egen forfattergjerning.

– Men ingen ny jobbkarriere i forlag?

– Det er kanskje ikke så lett i dagens klima, men man skal aldri si aldri. Hvis noen forlag vil ha en sånn som meg, da. Uansett tror jeg det er viktig å komme seg i arbeid fortest mulig. Jeg får sette meg ned og oppdatere CV-en for første gang på sju-åtte år.

 

Foto: Bjørn Eidsvågs tekster havnet mellom permer hos Vidar Kvalshaug (t.h.)