Mona Høvring er tildelt Kritikerprisen for beste roman. Se de andre vinnerne her.
Mona Høvring er tildelt Kritikerprisen for beste norske skjønnlitterære bok utgitt i 2018. Høvring får prisen for romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født.
«Forfatteren holder fortellingens line stram og spent. Leseren kjenner igjen den knappe, barduse stilen, særlig fra Venterommet i Atlanteren (2012), men også tematikken rundt utprøving av seksualiteten. Den karakteristiske, diftongkvasse samnorsken smeller med ujevne mellomrom mot ord fra et alderdommelig, klassisk vokabular … Definitivt har hun sin egen stemme og stil. Samtidig er hun også en freidig, men svært etterrettelig låner fra andre, av inntrykk, bilder og inspirasjon.», sa Janneken Øverland i talen ved prisoverrekkelsen.
Boken handler om to søstre i begynnelsen av tjueårene, som skal tilbringe noen vinteruker på et høyfjellsfotell. Martha er nettopp er skrevet ut fra et nervesanatorium, og Ella følger med for å ta seg av henne. Gjennom Ellas fortrolige framstilling får vi innblikk i de underliggende konfliktene som har ledet de to kvinnene vekk fra det som en gang var to søstres hengivenhet og tillit.
Boken var i fjor også nominert til Bokhandlerprisen.
Sakprosaprisen til Grue
– Jeg har fulgt Jan Grues forfatterskap med stor begeistring siden hans debut, og han har alltid vært en stemme å legge merke til. Med denne boka har han i tillegg utfordret sjangerkonvensjoner og utforsket andre litterære landskap. Han har skapt noe helt nytt innenfor norsk litteratur, og fortjener virkelig denne utmerkelsen. Jeg tror mange med dette vil oppdage hans innsiktsfulle og utfordrende forfatterskap, også fordi han nylig ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, sier redaksjonssjef i Gyldendal, Kari Marstein.
Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne blir tildelt Jan Grue for Jeg lever et liv som ligner deres (Gyldendal).
«Jan Grues selvbiografi er reflektert og underfundig.», skrev juryen om nominasjonen.
Boken handler om å leve i en sårbar kropp. Forlaget skriver om boken at den handler om å leve i en sårbar kropp. «Jeg har en medfødt muskelsykdom. Jeg er rullestolbruker. Jeg har høy utdannelse. Jeg er i jobb. Jeg er familiefar. Jeg er tilsynelatende vellykket. Hva skulle til for å komme hit?»
Nyhus hedret
«Nyhus har laget en konfronterende bildebok om håpet og advarselen som følger det å være menneske på jorden.», sa juryen om Nyhus barnebok da den var nominert.
Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok blir tildelt Kaia Dahle Nyhus for Verden sa ja (Cappelen Damm). Boken var også nominert til Brageprisen for barne- og ungdomsbøker i fjor.
Illustratør og barnebokforfatter Kaia Dahle Nyhus tar barna med på en original reise gjennom århundrer med evolusjon i Verden sa ja. Her stiller hun spørsmål om hvordan verden oppstod og hvordan menneskene ble til. Leseren blir tatt med på en oppdagelsesreise for å finne svar på disse spørsmålene, og ikke minst: Hvor er vi på vei?
Eldøen har beste oversettelse
Kritikerprisen for beste oversettelse blir tildelt Gøril Eldøen for Vernon Subutex 1 av Virginie
Despentes (Gyldendal).
– Gøril Eldøen har en helt egen språklig følsomhet og lekenhet. Hun tør å bevege seg akkurat så langt fra originalteksten som hun må for å få den til å fungere på norsk, samtidig som hun hele veien er tro mot den. Hun fanger stemningen i Vernon Subutex helt presist. Slang, kjappe replikker, politiske haranger, ukvemsord – alt sitter som et skudd. Gøril tør å leke med språket og ikke minst følge tekstens egen rytme, sier Redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal, Lene Sandvold Evensen.
«Vanskelighetene med å oversette en slik tekst er betydelige. Resultatet er ikke bare lytefritt, men et oppkomme av kreative norske løsninger på mer eller mindre hipp sjargong, heter det i begrunnelsen», sa juryen i sin begrunnelse.
Årets litteraturkritiker til Krøger
Cathrine Krøger får prisen Årets litteraturkritiker 2019 for sin innsats som kritiker blant annet i Dagbladet.
– Det var uventet og veldig stas. Det er noe eget å bli hyllet av sine egne, sa Krøger under takketalen.