Gullpennen til Åmås

Direktør i Stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås (Foto: Kagge forlag)

Riksmålsforbundets mediepriser 2019 er klare. Knut Olav Åmås tildeles Gullpennen.

Riksmålsforbundet har offentliggjort vinnerne av forbundets mediepriser for 2019. De tre riksmålsprisene legger særlig vekt på å hedre forbilledlig bruk av språket. I år går Gullpennen til Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og spaltist i Aftenposten.

– Med sin tydelige penn er Åmås en aktiv samfunnsdebattant som – ved hjelp av krystallklart språk – tar opp og belyser viktige temaer i vår tid, sier Tom Egeland, juryleder for Gullpennen.

NRK og TV2 hedret

De to øvrige prisene er tildelt Tonje Steinsland og Anders Borgen Werring.

Årets tre vinnere av Riksmålsforbundets mediepriser: Tonje Steinsland, Knut Olav Åmås (øverst) og Anders Borgen Werring. (Foto: TV2, Fritt Ord og NRK)

Anders Borgen Werring i NRK Dagsnytt får Lytterprisen for både god nyhetsjournalistikk og for ypperlig fremføringsevne.

– Han har et godt og gjennomarbeidet språk som er lett å forstå, og han fremfører det tydelig og troverdig uten at det virker stivt, mener Lytterprisens jury.

Også TV-prisvinner Tonje Steinsland i TV2-programmet «Vårt lille land» får ros av Riksmålsforbundet for sin presise språkbruk.

– På TV er ordvalget viktig. Det må være forståelig for et bredt publikum, og her lykkes Tonje Steinsland særdeles godt. Hun bruker det daglige, enkle språket for å fortelle sine ofte sterke historier, mener juryen.

Overrekkelsen av prisene vil finne sted på et åpent arrangement i Oslo 4. april. Riksmålsforbundets mediepriser har røtter tilbake til 1960, da Lytterprisen ble tildelt statsmeteorolog Sigurd Smebye. Gullpennen ble innstiftet i 1985 og gikk da til Arne Hestenes.