Kriminelt bra oppslutning

FORFATTERMØTE: Camilla Läckberg i samtale med Gunnar Staalesen under Krimfestivalen i 2019. (Foto: Maja Hattvang)

– Den åttende Krimfestivalen ble en braksuksess, melder festivalsjef Knut Gørvell.

Juan Antonio Samaranch har gjort det før. Og nå gjør også Knut Gørvell det: Melder om tidenes beste arrangement.

Krimfestivalen denne helgen var den åttende i rekken. Hele 66 forfattere var tilstede på over 50 forskjellige arrangementer, og aldri før har det vært så mange besøkende:

– Den nye publikumsrekorden lyder på 12 650 gjester, forteller festivalsjef Knut Gørvell, som i tillegg til publikumsrekord kan melde om rekordmange forfattere, rekord-dekning i media og sosiale medier, og kriminelt god stemning i hva han altså beskriver som tidenes Krimfestival.

FESTIVALFORFATTER: Torkild Damhaug (foto: Maja Hattvang)

Fylt til randen

Både Cappelen Damm-huset og Centralteatret var fylt til randen med publikummere fra torsdag formiddag til sent lørdag kveld. Da salene ble fulle på alle gratis-arrangementene, fikk mange besøkende se programmene i tilstøtende rom, hvor alt ble overført til store skjermer, eller ved å følge strømmingen av festivalen.

– Suksessen er nok en kombinasjon av rekordmange forfattere, et godt og variert program – om jeg må si det selv – og et trofast publikum som kommer tilbake hvert år og som snakker pent om den til andre, sier Gørvell til BOK365.

VANT GULLKULEN: CJ Tudor. I bakgrunnen Elin Brend Bjørhei fra juryen (foto: Maja Hattvang)

Torkil Damhaug var årets festivalforfatter. Han åpnet festivalen med en prolog på torsdag, og deltok også på den avsluttende festkvelden på Centralteatret lørdag kveld.  Både Damhaug og de øvrige 65 forfatterne som gjestet festivalen var strålende fornøyd med å møte et så entusiastisk publikum.

BLODIG BOKBAD: Hercule Poirot i Johannes Joners skikkelse, Rose Marie Aker som Lisbeth Salander og Sherlock Holmes spilt av Espen Beranek Holm, i Knut Nærums stykke (foto: Maja Hattvang)

Intimt og sosialt

– Vi har fått tilbakemeldinger fra mange av forfatterne – også de utenlandske og alle er strålende fornøyd og fremhever nettopp festivalens intime og sosiale form, forteller Gørvell.

– Noen personlige favorittopplevelser du vil fremheve fra årets festival?

– Det er alltid vanskelig å trekke fram noe. Alle de tre dagene er jo en eneste lang fest. Jeg er fortsatt svært glad i festkveldene der vi får til en unik kombinasjon av morsomt krimteater og fengslende samtaler med de mest sentrale krimforfatterne. Og så var det jo spennende å få høre hvem som drepte Olof Palme.

TEATERSPORT: Helén Vikstvedt, Jan Paul Brekke og Hanne Kristin Rohde.

Og det stopper ikke med festival nummer åtte:

– Hvis du ikke var der, kan du trøste deg med at det kun er ett år igjen til Krimfestivalen er tilbake, beroliger festivalsjef Knut Gørvell, som allerede er i gang med å legge planer for neste års festival.

 

Hovedbildet: KRIM-DRONNNING OG KRIM-KONGE: Camilla Läckberg og Gunnar Staalesen. (foto: Maja Hattvang)