– Var veldig skeptisk til Nordin

… men nå er Jørn Lier Horst glad for å ha «en av våre største karakterskuespillere» som Wisting.

Premieren for TV-serien «Wisting» nærmer seg. Torsdag 11. april er den magiske datoen for Wisting-fans, når serien ruller i gang på TV3 og strømmetjenesten Viaplay. Men allerede i helgen fikk publikum på Krimfestivalen lov til å se den aller første episoden på lerret i Centralteatret – mot å avgi løfte om å ikke filme, fotografere eller anmelde. Det skal vi lydig respektere.

Har snudd

Men ett og annet kan vi uansett røpe et par uker før premieren. Da nyheten om innspillingen ble kjent meddelte pressemeldingen at Jørn Lier Horst var «svært glad for valget av Sven Nordin» i rollen som William Wisting. Under Krimfestivalen i helgen innrømmet Horst at den aller første reaksjonen nok ikke var slik:

Sven Nordin som William Wisting (Foto. Dag Nordsveen / Viaplay)

– Da jeg fikk høre at Sven Nordin skulle spille Wisting, var jeg umiddelbart veldig skeptisk. Mitt forhold til Nordin var gjennom roller som Nils i «Mot i brøstet» og som Kjell Bjarne i Elling-filmene. Og jeg hadde nettopp sett ham springe naken rundt i «Sønner av Norge», forteller en lattermild Horst, som kan forsikre at han har snudd 180 grader på dette punktet:

– Nå er jeg veldig glad for å ha fått en av våre aller beste karakterskuespillere i hovedrollen. Det eneste jeg ble litt overrasket over, var at Nordin proklamerte at han skulle gå ned 20 kilo til rollen som Wisting. Jeg skjønte ikke helt hvorfor man måtte ned i vekt for å være politietterforsker, sier Horst med et bredt glis.

– Veldig godt fornøyd

Ofte sørger forfatteren selv for å manøvrere seg inn i en mindre rolle. Horst har motstått fristelsen, men kan røpe at kona Beate er med. Han har også holdt løftet sitt om å ikke blande seg inn i innspillingen:

Mads Ousdal og Sven Nordin (Foto: Dag Nordsveen / Viaplay)

– Jeg har vært på settet tre dager av drøye 130. I utgangspunktet er en filminnspilling noe av det mest nervepirrende en forfatter kan oppleve. Med ett gir man konkrete ansikter til karakterer som til da bare har befunnet seg i hodet til forfatteren og leserne. Men jeg har hele tiden vært veldig avslappet til dette, selv om jeg opplevd en viss spenning i kroppen på morgenkvisten før Centralteater-visningen, sier Horst, og fastslår:

– Sjøl er jeg veldig godt fornøyd med resultatet.

Rekord-budsjett og turbulens

Totalbudsjettet for satsingen er på godt over 100 mill. kr, et av de største i norsk TV-historie. Serien er på ti episoder à 45 minutter, basert på Horst-bøkene Jakthundene og Hulemannen.

Skal vi tro medieoppslagene underveis har det ikke bare vært en helt problemfri seilas for Wisting-innspillingen. Det har vært meldt om turbulens både økonomisk og på mannskapssiden. Gjennom våren og sommeren i fjor forsvant både fotograf, produksjonsleder, regissør og produsent fra prosjektet. Dårlig vær og sykdom skal ha ført til betydelige budsjettoverskridelser i første halvdel av prosjektet, som har sysselsatt godt over 300 mennesker gjennom selskapet Wisting Productions.

For pent i Stavern?

Morselskapet, produksjonsselskapet Cinecord, hevder å ha kontroll – blant annet ved å ha flyttet flere av de senere planlagte Larvik-innspillingene til Oslo.

For det er nettopp i Larvik, Stavern og Oslo hovedtyngden av innspillingene har funnet sted:

– Det ble mer Larvik og mindre Stavern, kan Jørn Lier Horst røpe. – Produksjonsfolkene mente at det rett og slett var for pent i Stavern.

STAVERN: For pent for krim, rett og slett?