Kriminell moro i Kongsberg

Festivalsjef Arve Fretheim med Nils Nordberg.

Det er blodige dager i Kongsberg denne uken, når Kongsberg Krim foregår. Og den kriminelle moroa fortsetter inn i helgen.

– Det har vært veldig vellykket hittil. Det er nesten over all forventning, sier festivalsjef Arve Fretheim om festivalen så langt.

Kongsberg Krim gikk av stabelen tidligere i uken, og festen fortsetter gjennom hele helgen. Krimfestivalen har ikke noe tema, men dersom de skulle hatt det ville det nok i år vært «jubileum». Ikke bare fyller festivalen 15 år, men programmet legger også opp til markering av andre jubileer:

Linnea Englund Kjennerud skal framføre «Mary Shelley monologen».

– Vi har markert 100 årsjubileum for André Bjerke med Petter Norman Waage og Nils Nordberg, og så skal vi markere 200 årsjubileet for Frankenstein på søndag med en monolog, sier Fretheim.

Selve festivalen blir derimot feiret fredag kveld:

– I kveld er det jubileumsaften, eller en kriminell festaften, hvor vi feirer oss selv. Her har skal vi også dele ut Maurits Hansen prisen – «Nytt blod» for fjorårets beste krimdebut, og vi har samlet de tre siste vinnerne, Stein Sørensen, Ingebjørg Berg Holm og Gard Sveen. Det blir også show: «De gamle er eldst» med Gunnar Staalesen, Han Mehlum, Kjell Ola Dahl. Alle tre var her på den aller første festivalen, så vi skal knytte noen tråder frem og tilbake, forteller festivalsjefen.

«Hele» byen er med

– Vi har fått med oss det meste av kulturinstitusjoner, sier Fretheim om festivalens samarbeidspartnere.

Kongsberg Krim har i tillegg til samarbeidet med biblioteket, også gått sammen med barneskolene og Kongsberg videregående skole om en novellekonkurranse.

Thomas Enger (Foto: Rolf M. Aagaard)

– Syvende klasse hadde et skrivekurs i forkant av konkurransen, og vi fikk inn hele 231 påmeldte noveller i konkurransen. Det skorter altså ikke på skrivelyst. Dessuten har to trinn på ungdomsskolen lest Thomas Engers Killerinstint, og på torsdag fikk de lov til å bokbade ham. Det var fantastisk gøy å overvære.

Det virker nesten som hele Kongsberg har omfavnet festivalen, og flere foreninger bidrar til festlighetene:

– Kongsberg teaterlag, som har 30 årsjubileum i år, setter som alltid opp krimskuespill, «Mord til maten». De har spilt for fulle hus siden fredag, og det fortsetter de med ut uken. Kongsberg kino er også med, og fredag kveld er det premiere på «Mordene i Kongo», hvor Nikolaj Frobenius som skal snakke om boken sin, Kongonotatene.

I tillegg har også Ungdomskontoret satt opp et vandreteater, «Kongsberg grøssene», og musikklinjen på Kongsberg videregående underholder med krimmusikk.

– Vi prøver å få med alle, sier Fretheim, og trekker også frem at pensjonistene ved Folkeuniversitetet Senior i år bidrar med lokale krimgåter.

Helgens høydepunkter

– Vi har ikke forandret på noe særlig fra tidligere år, men programmet er mer omfattende i år, sier Fretheim.

Det er fremdeles mye moro folket i Kongsberg kan oppleve på festivalen denne helgen. Blant annet Eva Joly lørdag kveld.

Eva Joly (Foto: Kongsberg Krim)

– Det at Eva Joly kommer til festivalen syns vi er et skup. Vi har lenge tenkt på å få henne hit, og nå kommer hun for å snakke om korrupsjon og fiksjon, forteller Fretheim, og legger til at det er mye annet moro på festivalen i helgen:

– På lørdag er det radioteater presentert av Nils Nordberg. Her kan publikum lytte til Knut Gribb-hørespillet «Gullets forbannelse». På kvelden er det også klart for «Mafiafilm helaften». Da viser vi «Ondt blod i Amerika», og serverer minestronesuppe og stor stemning.

Som festivalens motto sier: «Din eneste forbrytelse er å ikke komme».

Se hele festivalens program her.