«Nytt blod» til Klinge

Gunnar F. Klinge er tildelt Maurits Hansen Prisen «Nytt blod» for "Alma Mater".

«Norsk akademia er endelig blitt åsted for kriminelle handlinger. Inspektør Morse har fått en norsk avlegger i overbetjent Falck. Standhaftigheten, evnen til undring og utholdenheten som kreves for å løse mysteriet har de felles, om ikke så mye annet», skriver juryen i sin begrunnelse.

Fredag kveld var det klart for en kriminell festaften under Kongsberg Krim. Ikke bare feiret festivalen 15 årsjubileum, men tradisjonen tro ble Maurit Hansens pris «Nytt blod» delt ut. Prisen blir tildelt fjorårets beste krimdebut, og det var Gunnar F. Klinge som stakk av med prisen for krimromanen Alma Mater (Vigmostad & Bjørke).

«En miks vi vil ha mer av»

Alma mater handler om grov korrupsjon i universitetsmiljøet – et miljø Klinge kjenner godt til. Han har nemlig tilbragt hele elleve år ved Universitetet i Oslo – syv av de som student og fire som forskningsadministrator ved Det humanistiske fakultet. Han er opprinnelig fra Oslo, men bor i dag i Lillehammer og jobber som seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet.

Juryen, som har bestått av Kjell Ola Dahl, Arve Fretheim og Rune Larsstuvold, trakk særlig frem miljøet i boken som spesielt spennende:

«Sammen med universitetsmiljøet byr vinneren på en miks vi gjerne vil ha mer av: En menneskelig helt å være på parti med, et pirrende mysterium å fundere over, en oppklaring og løsning å være tilfreds med. Og det hele er preget av dyp innsikt i menneskesinnet og krydret med allsidig kunnskap om filosofi, idéhistorie og universitetshistorie. Spennende personligheter slåss om makt, prestisje, posisjoner og ikke minst forskningsmidler. Universitetets tradisjoner brytes mot det moderne samfunnets krav og politiske virkelig. Dette blir det rett og slett godt lesestoff av, for ikke å si pensum for oss som etter år på Blindern likevel ikke har ant noe om akademias skjulte sider.»

Tidligere vinnere av prisen

De to øvrige nominerte til prisen var Myriam H. Bjerklis Lille linerle og Christian René Wolds Klovnejakten. Prisen er oppkalt etter mannen som mange mener er verdens første kriminalforfatter, Maurits Hansen (1794-1842), og er blitt delt ut siden 2009. Tidligere vinnere er:

2009 – Merete Junker

2010 – Knut Lindh

2011 – Alexandra Bevrfjord

2012 – Jørgen Brekke

2013 – Monika N. Yndestad

2014 – Gard Sveen

2015 – Lene Lauritsen Kjølner

2016 – Ingebjørg Berg Holm

2017 – Stein Sørensen