Klart for Bogforum

DANSK BOKMESSE: Bogforum er over for denne gang. Over 27 000 dansker fikk med seg Danmarks største bokmesse. Foto: Bogforum.

I dag åpner Skandinavias nest største bokmesse etter Gøteborg-messen, Bogforum i København.

Messen har vært arrangert årlig siden 1992, og har vokst kraftig siden den spede begynnelsen, da messen bar tittelen «Vild med bøger».

I fjor var over 35.000 innenfor dørene, og i år håper arrangørene på enda flere.

Kommer: Maja Lunde. Foto: Oda Berby

I løpet av helgen kan publikum få med seg debatter, opplesninger, signeringer og bokbad, og det får møte utstillere og forfattere fra hele verden, men flest fra Danmark naturlig nok.

Utstillingsleder Andreas Norkild Poulsen opplyser til BOK365 at 350 forfattere vil være å se på Bogforums 13 offisielle scener. I tillegg kommer en lang rekke forfattere på utstillernes egne stands.

– Alt i alt venter vi cirka 1000 forfattere til messen, forteller han.

Priser

Det skal også deles det ut litterære priser, blant annet den gjeve Debutantprisen, som går til årets beste skjønnlitterære debut. I fjor gikk prisen og 50.000 kroner til Tine Høeg for hennes roman Nye rejsende. Debutantprisen har tidligere gått til forfattere som Jonas T. Bengtsson, Kaspar Colling Nielsen, Anne Cathrine Riebnitzsky og Yahya Hassan.

På kortlisten til årets debutantpris står Anita Furu med Mit halve liv, Emma Bess med Mødre, døtre, søstre, Kira Dreyer Messell med Skibbruden og andre fortællinger om udødelighed og Sara Omar med Dødevaskeren.

Bier, hav og fjell

Kommer: Jan Kjærstad. Foto: Mimsy Møller

Bogforum kommer tett på alle høstens boklanseringer her hjemme og ikke så lenge etter Göteborg-messen, Frankfurt-messen og bokråd-forberedelser. Derfor er Bogforum en messe mange norske forlag velger å droppe. Dessverre, kanskje?

For en rekke norske forfattere er tilstede på Bella Center i København i dag, lørdag og søndag. Maja Lunde er hot også i Danmark. Hun skal opptre på flere arrangementer, og fortelle om både Blå og Bienes historie. Begge gjør det godt i vårt naboland i sør.

Det gjør også bøkene til Jan Kjærstad, som er med på flere arrangementer. Blant annet skal han fortelle om sin siste bok, Berge, som har fått tittelen Storefjeld på dansk.

Andre norske forfattere du kan møte om du tar deg til Bella Center er for eksempel Bjørn Andreas Bull-Hansen, Ulrikke Falch, Helga Flatland, Fartein Horgar og Mona Høvring.

Bogforum arrangeres for 27. gang i år.

Økning etter flytting

Lenge lå besøkstallene på bokmessen i København stabilt på rundt 25.000 besøkende. Dette forandret seg da messen i 2011 flyttet fra Forum på Fredriksberg over til Bella Center, som ligger mellom København sentrum og Kastrup. Etter flyttingen har besøkstallene steget jevnt, og i fjor ble det altså satt rekord da 35.761 besøkende var innom i løpet av de tre dagene messen varte.

Du kan lese mer om Bogforum på messens hjemmeside her.