Krimheltenes tilblivelse

Snakket om helter: Kari Birkeland, Unni Lindell, Gunnar Staalesen og Jørgen Brekke.

Gunnar Staalesen ville lage en norsk vri på Raymond Chandlers privatdetektiv. Unni Lindell trengte en mann, mens Jørgen Brekke måtte ha en politimann til å rydde opp i det bibliotekaren Siri Holm rotet seg borti.

Slik ble Varg Veum, Cato Isaksen og Odd Singsaker til, og en stappfull sal på Krimfestivalen i Oslo fikk detaljene i ettermiddag. Da møttes de tre forfatterne til en trivelig samtale om heltenes tilblivelse, ledet av Kari Birkeland.

Opprinnelig et eksperiment

Varg Veum er eldst i heltelaget. Født i 1942, og fem år eldre enn sin opphavsmann. Og først mellom permer av dem som ble presentert fra scenen på festivalen.

– Han kom til som et eksperimant, sa Staalesen. – Jeg hadde allerede skrevet et par bøker om de to politimennene Dumbo og Maskefjes, men så ville jeg forsøke å skape denne norske varianten av Chandlers hardkokte privatdetektiv. Min detektiv ble et barn av sin tid, da han kom til på syttitallet. Jeg skapte en løpende, nyskilt sosionom, som nok ikke er helt ulik meg selv. Jeg drikker heldigvis ikke like mye akevitt som han da, smilte Staalesen. Hans 21. bok om Varg Veum er ventet i høst.

Stor interesse og stinn brakke da forfatterne fortalte om heltenes tilblivelse.

Fra Cato til Marian 

Unni Lindell, som har skrevet ti bøker om Cato Isaksen, fortalte at hun valgte en mannlig helt da hun begynte å skrive fordi det var flere kvinnelige helter der ute på den tiden. Som Anne Holts Hanne Wilhelmsen for eksempel – Damene var opptatt, så jeg måtte ta en mann, smilte Unni Lindell.

Les også: Utilnærmelige Unni

Nå har hun imidlertid skiftet hovedfokus i sitt krimunivers. Etter ti bøker med herr Isaksen er det nå fru Dale det handler mest om. Marian Dahle er ikke helt stueren, der hun løser kriminalsaker med en ginflaske i vesken, men Unni Lindell forsikrer at hun er glad i sin heltinne. Som hun også er i sin mannlige helt.

Trengte en politimann

Jørgen Brekke begynte å skrive om bibliotekaren Siri Holm, men fortalte at han måtte ha en representant for ordensmakten til å ordne opp etter henne. Slik kom Odd Singsaker til verden. Skilt, sindig og solid og snart på vei inn pensjonistenes rekker. Med en hjernesvulst som potensielt kan ta livet av ham.

– Men det skal gå bra altså, forsikret Jørgen Brekke, som kommer med en ny Singsaker-bok rett over påske.

– Min aller beste venn

Hvordan er så det personlige forholdet mellom forfatterne og deres romanfigurer?

– Varg Veum er min aller beste venn, sa Staalesens fra scenen. – Han er den personen jeg har tilbrakt suverent mest tid sammen med, bortsett fra min kone da. Så jo, jeg liker ham.

Les også: 70 år og like sprek – minst

– Jeg skulle gjerne hatt roen til Odd Singsaker, sa Jørgen Brekke, som også fortalte at nettopp den roen hovedpersonen hans har i farlige situasjoner har irritert minst en anmelder.

Adoptert

– Jeg er som sagt glad i Marian, sa Unni Lindell. – Hun er jo adoptert fra Korea til Norge, og det er altså ikke slik at alle adoptivbarn som kommer til Norge får det så bra. Marian hadde en trøblete oppvekst. Nå er hun blitt en spesiell politikvinne som går litt utenfor de mønstrene som forventes i hennes yrke. Hun er også blitt litt redd etter en ulykke. Jeg har fått høre at det faktisk kan være en god egenskap hos politifolk, sa festivalforfatteren, som kommer med en ny bok der Marian Dahle er hovedperson til høsten.

Du kan lese et større portrett av festivalforfatter Unni Lindell her.