–Trenger et større krim-mangfold

Det aller meste av norsk krim skrives av blekhvite menn – et misforhold Krimfestivalen og Torkil Damhaug (bildet) ønsker å gjøre noe med.

– Krim-Norge trenger et større mangfold – med flere kvinnelige og flerkulturelle forfattere, slår festival-sjef Knut Gørvell fast. Som vorspiel til Krimfestivalen er det derfor duket for krimkurs, både for å appellere til nye kvinnelige og nye flerkulturelle stemmer.

– Ofte kritiseres forlagene for ikke å gjøre noe med misforhold på utgivelseslistene. Det forsøker vi aktivt å gjøre noe med, sier Gørvell. – I fjor ble Krimfestivalen også kritisert for å være for «hvit». Dessverre utgis det nesten bare krim av hvite, vestlige forfattere. Men vi har forsøkt å svare på kritikken ved å involvere Ulrik Imtiaz Rolfsen, og skal nå ha et kurs med ham og Tom Egeland.

 

Imtiaz

 

Målgruppen er først og fremst unge, flerkulturelle forfatterspirer. Disse inviteres til fortellerkurs tirsdag 1. mars, hvor Krimfestivalen ønsker å inspirere til historiefortellinger fra unge folk utenfor det etablerte miljøet.

 

Sammensatt og spennende by

– Oslo er en sammensatt og spennende by. Men hvor blir det av de nye, unge fortellerstemmene – som kan skildre det nye, flerkulturelle Norge? Vi i Krimfestivalen ønsker å inspirere til historiefortellinger fra unge folk som ikke er «hvite menn og kvinner som pusher femti». Muligens er du fra Oslo øst, men ikke nødvendigvis, lyder det i invitten.

Kurset skal gi et innblikk hvordan du kan bruke fortellerstemmen til å fortelle din historie, finne din form og kanskje det kan inspirere deg slik at du en dag lage en film a la «Izzat», en tv-serie som «Taxi» eller en krimroman som «Den 13. disippel».

 

Krimforfatter i en fei

Dagen etter, altså 2. mars, er det klart for workshopen «Lær deg å bli krimforfatter på fem timer», eller i alle fall komme i gang med å skrive. Meld deg på workshop med krimforfatter Torkil Damhaug og litteraturjournalist Bernt Roald Nilsen.

 

Damhaug

 

Dette skal være et praktisk kurs med skriveøvelser, der du får direkte tilbakemeldinger på det du skriver fra kurslederne og de andre deltakerne. Du får også en innføring i krimromanens oppbygning og dramatiske virkemidler.

 

Vil heve kvinneandelen

– Krim-Norge trenger flere gode krimforfattere – ikke minst kvinnelige. På dette kurset vil kvinneandelen blant deltagerne bli på minst 50 prosent. Ser vi på andelen kvinnelige forfattere bak krim-utgivelsene totalt, ligger den på 20-tallet. Det vil vi gjerne gjøre noe med, sier Knut Gørvell.

 

Mer om kurset her.