Kortreist ferie

I år ferierer Gina Winje i sitt eget nærområde, selvfølgelig med en bok i hånda.

Gina Winje feirer straks ett år som litterær agent. Selv sier hun at dette året har vært overraskende bra, mye takket være de mange «hjelperne» der ute. Og det er nettopp disse «hjelperne» hun ville invitert til et langt sommermåltid, avsluttet med et nattbad.

Hvor tilbringer du ferien? 

Stortrives med kortreist ferie, en fin kombinasjon av å utforske et variert nærområde med gode arbeidsøkter.

Ferie med eller ferie fra bøker?

Med, alltid lesende.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Er så heldig at jeg leser svært gode manus, gleder meg til å jobbe med noen storartede bøker som kommer til høsten. Jeg er en dedikert og engasjert leser, synes ofte den jeg til enhver tid leser er best… forfatterne i agenturet mitt vender jeg tilbake til hele tiden – de skriver uendelig godt og gir vedvarende intense leseropplevelser. Et godt liv av Jens M. Johansson, Sigd av Ruth Lillegraven eller hva med et essay av Jon Fosse i sommervarmen?

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

Ørret, nypoteter, agurksalat med masse dill og jordbær til dessert.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?  

De mange kloke og generøse kvinnene jeg får lov til å jobbe med; oversettere, forleggere og forfattere i alle verdens hjørner. Det må bli en lang sommermiddag med nattbad, selvtrukken fisk og modige samtaler om liv og kunst. En av dem er forfatteren og forleggeren Anuradha Roy, indisk, men skriver på engelsk. En glede å representere hennes forfatterskap som underagent til de nordiske landene, verdt å sjekke ut!

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?  

Bokbransjen i Norge har så mange muligheter, jeg gleder hver dag over å skape en arbeidsplass i samarbeid med mange ulike aktører.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet?

Ingen, brennmaneter svømmer man utenom.

Du har gått fra å være leder for en storbedrift til å starte enkeltmannsforetak. Hvordan har denne overgangen vært?

Overraskende bra! Morsomt og akkurat passe med utfordringer, innenfor ulike områder. At det er mange «hjelpere» der ute, som vil vel, er skikkelig fint å erfare.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Stimulert og premiert alle som av nødvendighet er med på å skape nye samarbeidskonstellasjoner i og utenfor kulturlivet, samt oppgradert alle kompetente og engasjerte formidlere av kunst og litteratur.

Hva  en god sommerferie inneholde?

God litteratur og nok svømmeturer i sjø og skogsvann, et par dager på tur i fjellet gjør susen.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Hvordan skiller Bok-Norge seg ut fra andre land? Eller hvor går neste reise? I denne jobben blir jeg stadig minnet på hvor privilegerte vi er i dette landet, og det er en sann glede å bli kjent med forleggere og oversettere som jobber for litteratur under tøffere vilkår enn våre. På bokmessa i Beijing i august treffer jeg enkelte av dem.