Brikkene faller på plass?

Lite slår sommermorgener i hengekøya og sommerkvelder ved selvsnekret puslespillbord på hytta for Sarah Natasha Melbye. Det må i så fall være bilen til Dag Otto under Tour de France.

DAGENS SOMMERGJEST: Sarah Natasha Melbye, forlagssjef hos Juritzen.

Hvor tilbringer du ferien?

– Det meste av ferien tilbringes på hytta på Furutangen i Nordre Osen. Der finner jeg fullstendig roen. Dagene går med til snekring, beising, pusling (bokstavelig talt – puslespill er som meditasjon for meg), tv-serier, god mat, bøker og Tour de France.
Tour de France og puslespill en fantastisk god kombinasjon. I år har jeg også fått opp en svært etterlengtet hengekøye som brukes noen timer hver morgen før resten av hyttefolket våkner.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Helt klart med.  

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg er skikkelig dårlig på sånne best- og verst-lister. Det endrer seg jo i takt med humør, stemning og situasjon. Men jeg har nettopp lagt fra meg Geir Gulliksens Historie om et ekteskap. Den gjorde inntrykk. Det samme gjorde Karen Dionnes Myrkongens datter. Jeg har med både nytt og gammelt på hytta. Denne sommeren skal blant annet Jan Wieses Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede leses igjen.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Grillmat. Enkelt, godt og med et hav av muligheter.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Det er sikkert mange spennende folk fra bransjen både i Norge og internasjonalt det ville vært gøy å invitere, men denne gangen vinner vennegjengen. Alle jobber mye, og gjengen som før gjorde det meste sammen sees nå for sjeldent. Så denne middagen blir med dem.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Bokdagen var bra, og det gleder meg at bransjen er full av så mange bra folk som villig deler av sin kunnskap. Også var det jo svært gledelig at det endelig kom en artikkel som kunne bekrefte det mange av oss har visst en stund: at vi som elsker bøker er mer sexy enn andre.

… og hvem i Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

– Jeg leste nettopp et skikkelig godt kjerringråd mot brennmaneter, så jeg hadde ikke vært så redd for å gi en. Men jeg kan faktisk ikke komme på noen som fortjener en akkurat nå.

 

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Sørget for å få utvidet engasjementet til å også gjelde sommeren, slik at jeg kunne være med Dag Otto Lauritzen i bilen hans under Tour de France. Når det er gjort har jeg ro til å konsentrere meg om langt viktigere saker.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Ro, vann og folk jeg er glad i.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hvor mange brikker er det på puslespillet dere holder på med nå, og blir dere ferdig før ferien er over?» «Svaret er 5000. Det var ikke plass på bordet, så vi måtte snekre et eget puslebord på 170×110 cm. Mottoet mitt (av familien kalt trussel) er: ingen forlater denne hytta før puslespillet er ferdig.»