Jonas Fjeld-bøkene av Øvre Richter Frich relanseres.
Det er det lille forlaget Dr. Spruce Books som har kastet seg over pulp-klassikerne og gir ut 21 historier i e-bokutgave. Først bok er allerede i salg.
Jonas Fjeld er mer enn en gitarist fra Drammen. Navnebroren hans er hovedperson i Øvre Richter Frichs romanunivers.
Jonas Fjeld var en velkjent romanskikkelse av den folkelige sorten inntil for ca 45 år siden. Men siden det har det hengt en “brun skodde” over både romanfigur og forfatter. Øvre Richter Frich fikk stempel som fascist, og bøkene hans ble bokstavelig talt puttet i skuffen og gjemt. Romanfiguren Jonas Fjeld ble på samme tid tolket som nazi-ikon.
«Levemann og fritenker»
Forlaget skriver: «Frich var først og fremst en levemann og fritenker. Han hadde en inngående skepsis til all flokkdannelse og vanetenkning. Dette gjaldt i høyeste grad både nazister og kommunister. Etter vår mening har forfatteren Øvre Richter Frich fått en urettmessig “dom” som fascist, og Jonas Fjeld har feilaktig blitt stemplet som et nazi-ikon. Jonas Fjeld-serien kan med rette kalles alle norske røverromaners mor. Serien er et stykke norsk litteraturhistorie som burde tas ut av den “brune” skuffen den har havnet i. Les og bedøm selv…»
To millioner solgte
Hvem var så Øvre Richter Frich?
Han ble født 1872 og vokste opp på Byneset i Trondheim og i Bergen og døde i Stockholm like etter fredsslutningen i 1945, blakk, utbrent og desillusjonert.
Han debuterte som forfatter i 1911 med nettopp spenningsromanen De knyttede næver, den første boka i serien om Jonas Fjeld, som ble en fantastisk suksess. I mellomkrigstiden var han en av mellomkrigstidens mest leste spenningsforfattere i Norge. Serien om Dr. Jonas Fjeld skaffet ham stor popularitet også langt utenfor landets grenser.
I perioden 1911-42 utga han rundt et stort antall underholdningsromaner, blant dem 21 med Jonas Fjeld som hovedperson. Bøkene solgte i store opplag, både i Norge og utlandet. Frich ga også ut Boken om tobakk (1934), samt flere bøker om vin på norsk og svensk mellom 1929 og 1938.
Hele to millioner solgte bøker gjore ham til sin tids mestselgende forfatter i Norge.
Brunt stempel
Men han fikk altså dette brune stempelet på seg. Litteraturprofessor Willy Dahl omtalte i 1975 Øvre Richter Frich som «den norske triviallitteraturens mest erklærte rasist og voldsromantiker; han er antikommunist av det mest vulgære, hetsende slag, og det er klare fascistiske trekk i alt han har skrevet».
Richter Frichs biograf Christopher Hals Gylseth er ikke helt enig i sin bok fra 1997:
«Visst var Øvre Richter Frich rasist, men de rasistiske synspunkter som kom til uttrykk i hans romaner var alminnelig aksepterte oppfatninger i mellomkrigstidens Norge og Europa. Ikke bare blant fascister og nazister, men også i de brede lag i folket, blant moderate politikere, jurister og akademikere. Men han omtalte heller aldri fascismen eller nazismen med annet enn forakt.»
«Definitivt fascistisk»
Krimekspert Nils Nordberg er ikke i tvil:
– Visst var Øvre Richter Frich facsistisk. Spesielt i årene etter den russiske revolusjonen i 1917 ropte han høyt. Men han tonet det litt ned i 30-årene og han bodde jo i Sverige under krigen. Slik sett havnet han i hvert fall ikke på feil side da, sier Nordberg til BOK365.
Nordberg har selv jobbet med bøkene til Øre Richter Frich.
– Vi gjorde flere av historiene i Radioteateret. Men da tok vi ut de mest provoserende bitene, og det som ble igjen pariodierte seg selv på en måte. Han var ingen dårlig forfatter. Han balanserte på en knivsegg, men jeg har en følelse av at det var bevisst, sier Nordberg.
Covere fra 30-tallet
Første bok: De knyttede never er altså ute allerede. Med originalcoveret av illustratøren Harald Damsleth intakt. Forlaget innrømmer at Damsleth utvilsomt var nazist, men også en drivende god illustratør. «Han lagde de beste, mest dynamiske og ikoniske coverene Jonas Fjeld-serien har hatt i sin nå over hundreårige historie.»
Damsleth er forøvrig også mannen bak flere av de ikoniske naziplakatene fra krigens dager.