Kolofon kjøper eBokNorden

FYSISK OG DIGITALT: Thomas Barsnes fortsetter som daglig leder i eBokNorden, etter at forlagssjef Widar Løw Trondsen i Kolofon Forlag har kjøpt og innlemmet e-bokselskapet i sin portefølje (Foto: Stig Nilsson).

– Med en digital plattform også for e-bøker i porteføljen har Kolofon Forlag fra nå av løsninger for distribusjon av både fysiske og digitale utgivelser.

Dette sier forlagssjef Widar Løw Trondsen, som eier og driver Norges største forlag for forfattere som vil gi ut sine bøker selv, og som nå har kjøpt eBokNorden.

Alt i ett

Distribusjonssentralen eBokNorden har gjennom flere år bygget opp en digital plattform rettet mot det nordiske e-bokmarkedet og er lisensiert agent for iBookstore globalt.

Virksomheten samarbeider med både norske og nordiske forlag, distribuerer e-bøker, og produserer i tillegg slike utgivelser selv, som print-pdf, e-bøker og omslag.

– Fra før av utgir jo Kolofon Forlag lydbøker for våre forfattere, men ved å innlemme eBokNorden i vår virksomhet, har vi samlet alle tjenester som trengs for å bistå forfattere med bearbeidelse, ferdiggjøring, distribusjon og salg av absolutt alle typer bøker, både fysiske og digitale, sier forlagssjef Trondsen.

Thomas Barsnes blir med videre i nysatsingen, og fortsetter som daglig leder i eBokNorden.

Opptak der du bor

Produksjonen av lydbøker har tidligere vært begrenset til faste lydstudioer.

– Vi skal selvsagt fortsette å bruke profesjonelle innlesere for de av våre forfattere som ønsker å gi ut lydbøker på den måten, men nå har vi et helt nytt og ganske unikt tilbud som supplement, sier forlagssjef Trondsen.

– Etterspørselen har vært dert en stund. Nå har vi tilbudet på plass. Forfattere som selv-publiserer kan heretter også lese inn sine egne lydbøker, sier han. – En transportabel pakkeløsning kan sendes til forfatterne der de bor. Dermed kan de sitte hjemme og lese inn sin egen bok i ro og fred. Vi etterbehandler lydfilene ved hjelp av profesjonelle samarbeidspartnere, og distribuerer lydbøkene Norden og verden rundt, sier han.

– Som med våre fysiske utgivelser, har også forfatterne full kontroll over inntektene for e-bøker, sier Widar Løw Trondsen. – Forskjellen er bare at de får tilgang til en mye større del av bokmarkedet fra nå av, sier han.

Kraftig vekst

Kolofon Forlag har vokst kraftig de seneste par årene. Etter at Widar Løw Trondsen overtok forlaget, som har hovedkontor i Oslo, har omsetningen steget til om lag 16-17 millioner kroner. Rundt 100 000 bøker fordelt på 150 – 200 boktitler utgis av forlaget hvert år. Digitale løsninger som forfatterportal, der salgstall kan sjekkes i realtid, egen nettbokhandel, YouTube-kanal for videobokbad og podcast publisert på de største strømmestedene kom på plass i 2021.

Forlaget har også utvidet sin fysiske tilgjengelighet ved å etablere avdelingskontorer i Trondheim, og har i 2022 etablert nye kontorer i Ålesund og Fredrikstad.